Огромната статуя на Мао се оказа незаконна и беше демонтирана

Огромната статуя на Мао се оказа незаконна и беше демонтирана

Огромната позлатена 37-метрова статуя на Мао Дзъдун в китайската провинция Хънан е била демонтирана, само няколко дни след като беше издигната, съобщават държавните медии, цитирани от ББС. Причината за премахването ѝ е, че строежът на гигантския Мао е започнал без разрешение.

Гигантската статуя на покойния комунистически лидер беше издигната върху земеделска земя близо до град Кайфън в провинция Хънан. Тя струва близо 3 милиона юана (460 хил. долара) на местни бизнесмени, които са спонсорирали начинанието.

Длъжностно лице в село Жушиганг, където се извисяваше статуята, е заявил, че тя не е била регистрирана и одобрена, и вече е отстранена, съобщават китайските медии. Административни служители на окръга също са потвърдили, че статуята е премахната, но не са знаели каква точно е причината за това.

Провинция Хънан е била в центъра на масовия глад през 50-те години на миналия век в резултат от политиките на Мао. По независими чуждестранни оценки около 20 милиона души са загинали по време на глада, предизвикан от кампанията на Мао, известна като "Големият скок напред".

Въпреки глада в началото на 60-те години и последвалата унищожителна "Културна революция", Мао Дзъдун продължава да бъде много почитана фигура в Китай. Той е виждан от мнозина като обединител на страната и човекът, който слага край на господството на колониалните държави върху Пекин.

Неговият наследник Дън Сяопин започва плавна политика по ревизиране на заветите на Мао заедно с мащабните икономически реформи, които успяват да трансформират Китай в следващите 30 години. Най-голямата реформа в идеологията на комунистическата партия през 80-те години на миналия век е оспорването на непогрешимостта на председателя Мао и връщането на Китай към неговите конфуциански корени.

Споделяне

Още от Свят