Огромни глоби за нарушители с къщи за гости вече се анулират

В Драговщица си построиха вила за 195 000 лева с европари и няма да връщат нищо

Румен Порожанов, снимка БГНЕС

Още преди година Върховният административен съд (ВАС) е отменил огромна санкция, наложена на нарушители по скандалната програма с къщите за гости, субсидирана с европейски пари, показва проверка на Mediapool. Причината е, че Държавен фонд "Земеделие" използва незаконна методика за налагане на санкциите, която обрича данъкоплатците да платят от своя джоб за измамите по селската програма.

Делото на фирмата "Ейдън 1" е за отмяна на санкция на ДФЗ за 195 000 лева и е спечелено през април миналата година. Така собствениците на фирмата са запазили за свои лични нужди къщата си за гости, построена с европейски пари. През цялото това време министърът на земеделието Румен Порожанов и ръководството на ДФЗ са знаели за сериозния проблем с методиката, но не са предприели никакви мерки.

Година след това дело ВАС окончателно прие методиката за незаконна и я отмени.

На този фон Държавен фонд "Земеделие" продължава твърди и сега, че наложените санкции на нарушителите по селската програма няма да бъдат отменени. Твърдението на ДФЗ, публикувано в четвъртък, граничи със съзнателно заблуждаване на обществото, защото юристите на институцията са запознати с делата, които губят.

Методиката

Преди ден ВАС окончателно обяви за нищожна методиката за определяне на санкциите за нарушения по Програмата за развитие на селските райони (селската програма). Съдебното решение може да отприщи лавина от искания на нарушители за преразглеждане на делата, които са водили срещу ДФЗ за наложените им санкции. Причината е, че методиката е основният акт, въз основа на който са налагани санкциите.

В административните съдилища има и множество висящи дела срещу санкции на ДФЗ, наложени по силата на тази методика. Голяма част от тези висящи дела бяха спрени в изчакване на окончателното решение на ВАС за легитимността на методиката. След като тя беше обявена за незаконна, ДФЗ със сигурност ще загуби тези дела и санкциите няма да бъдат платени.

Както Mediapool писа в свое разследване, публикувано няколко дни преди оставката на земеделския министър Румен Порожанов, въпросната методика е документът, съдържащ всички насоки за налагане на санкции по селската програма за периода до 2007- 2013 г. Плащанията по тази програма продължиха до края на 2015 година. Методиката е утвърдена от самия Румен Порожанов през 2011 година, когато той бе шеф на ДФЗ.

Методиката е отменена от ВАС, защото повече прилича на хвърчащ лист, качен на сайта на Държавен фонд "Земеделие", отколкото на нормативен акт. Тя е издадена от директора на ДФЗ, а не от министъра на земеделието, както е нужно по закон. Методиката не е публикувана в Държавен вестник, което е също задължително. Тя няма дори дата на издаване и подпис. Въпреки това земеделците са глобявани по създадените от нея процедури.

Сега ДФЗ твърди, че методиката е само част от процедурата за мотивиране при налагане на санкции за извършени нарушения, но не е основен документ. Фондът обяснява, че основанието за налагането на санкциите е Регламент 1306/2013 на ЕС. "В тази връзка наложените санкции по проекти няма да бъдат отменени, същите остават за сметка на нарушителите", се казва в съобщени на пресцентъра на ДФЗ.

Къщата за гости в Драговщица

Съдът обаче не мисли така. Проверката на Mediapool показва, че твърдението на ДФЗ не просто не е вярно, а вече има отменени огромни санкции на това основание. През април миналата година ВАС окончателно отменя наложена санкция в размер на 195 000 лева на фирмата "Ейдън 1".

Фирмата печели проект за финансиране на къщата си за гости в село Драговщица (община Костинброд) и получава от ДФЗ европейско финансиране в размер на 195 000 лева. Проблемът е, че къщата за гости най-вероятно не се ползва за бизнес, а за лични нужди. Икономическата експертиза показва 98% неизпълнение на приходите, заложени в бизнес плана на проекта. Това практически означава, че къщата не реализира приходи, т.е. в нея не отсядат туристи. ДФЗ налага 100-процентова финансова корекция и иска от "Ейдън 1" цялата субсидия. Проблемът е, че санкцията е наложена по силата на въпросната незаконна методика.

Фирмата атакува пред съда не санкцията, а методиката - и печели. По делото ВАС обявява, че методиката на ДФЗ никога не е била обнародвана в "Държавен вестник", което я прави незаконна. От съдебното решение се разбира, че няма никакво значение дали хората от Драговщица ползва къщата за гости или за себе си, защото санкцията е наложена "при липсва на валидно материалноправно основание", се казва в решението на ВАС.

Румен Порожанов беше изпълнителен директор на ДФЗ от март 2011 до август 2013 г. и от 27 ноември 2014 г. до февруари 2017 г., след което стана министър на земеделието в третия кабинет на Бойко Борисов. Той зае поста като квота на ГЕРБ, но според запознати реално е квота на ДПС и Делян Пеевски, както коментира и лидерът на БСП Корнелия Нинова. ДПС отвърнаха, че нямало доказателства за това. ГЕРБ не казват нищо.

Методиката е издадена през 2011 година и е утвърдена именно от Румен Порожанов. Близо осем години по-късно санкциите по програмата продължават да се налагат по тази методика, което обрича нарушителите на безнаказаност.

Под въпрос са санкции за поне 10 милиона лева, наложени за нарушенията с къщите за гости. Разследване по темата тече и в прокуратурата.

От съдебните дела става ясно, че дори през 2018 година ДФ "Земеделие" продължава да налага санкции по тази методика, а като министър Румен Порожанов не е предприел никакви мерки да оправи проблема. Темата далеч надхвърля къщите за гости. Вероятно ще се стигне до това данъкоплатците да покрият цялата сметка за нарушения по стотици проекти по Програмата за развитие на селските райони.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес