Обстановката в страната

Огромни вълни заляха плажни заведения и хотели по Черноморието

Все още има затворени пътища, селища без ток и вода и отменени влакове

Снимка: БГНЕС

И днес страната остава в плен на тежката зима. Остават затворени за движение на всякакви превозни средства пътищата в Североизточна България, а в Западна България започва поетапно пропускане на тежкотоварните камиони. След селищата във вътрешността на страната в капана на водната стихия се оказаха и няколко крайморски града.

Огромни вълни заляха в сряда крайбрежните зони на Царево, Созопол, Поморие, Ахелой и други курорти по Южното Черноморие, пристанищата са затворени.

В българския участък на Дунав се засилва ледоходът и корабоплаването е спряно, а заради скъсани електропроводи десетки селища в Североизточна и Източна България са без ток, някъде и без вода заради проблеми с помпените станции.

Най-тежка е обстановката в наводнените райони на Югоизточна България и скованите от снегове райони на Североизточна България. В западните части на страната положението постепенно се нормализира.

Морето заля крайбрежни заведения и хотели

Огромни вълни от над десет бала заляха пристанището в Царево. Наводнени са крайбрежни хотели и заведения. Екипи на пожарната са започнали да отводняват в комплекс “Оазис”. Наводнени сгради има и в село Лозенец.

Има разбити и отнесени от вълните рибарски лодки в Царево и Ахтопол. Вълните са разрушили и временни постройки по плажовете и къмпингите по Южното Черноморие. Подадени са сигнали за разрушени обекти на централния плаж в Созопол и на къмпинг “Каваци“.

В Поморие и Ахелой е обявено бедствено положение, където също има увредени плавателни съдове. Съборен е част от брега на къмпинг "Ахелой" вследствие на силна приливна вълна и свлачищни процеси; Нивото на река Ахелой е достигнало критични прагове и има опасност от заливане на пътя Варна-Бургас. Подкопан е пътят, свързващ Ахелой с комплекса "Мидия“.

Морето е заляло и сгради на брега в Обзор. “Правим диги, които да ни предпазят от вълните, които са много големи. Засега нямаме къщи, които да са залети от приливните вълни, пострадали са предимно хотели. Токът ту идва, ту спира, но и хората от електроснабдяване не са виновни, защото се получават някакви сривове“, обясниха от градската управа.

Мостикът и пътят за солниците край Бургас също са залети.

Пристанище Бургас е затворено за маневри на всякакви плавателни съдове. Пристанище Варна също е затворено. Огромните вълни са прескочили вълнолома и във Варна

Затворени пътища и бедстващи хора

42 населени места в Добричко и 11 помпени станции са без ток. В цялата област вали сняг и духа силен студен североизточен вятър. В останалите помпени станции там електроснабдяването е неритмично и ще има проблеми с водоснабдяването. Вода ще има само по ниските етажи на сградите.

Затворени са пътищата Добрич - Силистра, Добрич - Крушари, Добрич - Албена и междуселски пътища.

Бурният вятър в Сливен и региона, който тази нощ достигна 28 метра в секунда, скъса кабели от електропреносната мрежа и остави без ток вилната зона на Сливен и селата Чинтулово и Раково. Без ток и вода от вторник са селата Жеравна и Гавраилово. Аварията на главен водопровод в Сливен, която вчера следобед остави половината град без вода, беше отстранена късно снощи.

15 селища в Ямболска област са също без ток, 10 села в общините Тунджа и Стралджа също нямат ток над 30 часа.

Всички опити да се отстранят авариите засега остават без резултат заради ураганния на моменти вятър. В община Болярово, на пътя Болярово - Средец до село Голямо Крушево има закъсали няколко леки коли. Затворен за движение е пътят Калчево - Тамарино. Машини разчистват пътя, но веднага се образуват нови преспи и почистването е невъзможно.

На ГКПП Лесово обстановката е спокойна. Пропускат се само леки коли и автобуси.

Заради тежките метеорологични условия затруднен е достъпът до районните съдилища в общините Девня и Провадия, Варненска област. Отлагат се насрочените съдебни заседания. Петима души от селища в община Провадия бяха транспортирани за хемодиализа във Варна.

Тежка е и обстановката в Силистренска област. Над 50 души са били спасени през нощта от преспите в различни точки на района. Всички пътища са непроходими. 30 села са без ток. Продължава да вали и да навява.

Цяла нощ продължиха опитите на спасителните екипи да стигнат до две родилки в селата Средище и Богданци. И двете трябва да родят със секцио в болница. Областният управител Николай Димов е потърсил съдействие от колегите си в Русе и Варна. Едната жена е родила момченце към 2 часа сутринта в силистренската болница. Към десет часа сутринта другата родилка още пътуваше към болницата в Тутракан, придружена от медицински екип. Съдействие ѝ оказва тежка техника на кооперацията в село Зафирово.

Автобус, пътуващ за Турция през нощта, е закъсвал три пъти в преспите през Дулово, въпреки че е бил предупреден от КАТ да не тръгва на път. Шофьорът е наказан.

Втори ден са затворени пътищата в Русенска област. Тази нощ машините са изтеглили коли от районите на селата Червена вода и Писанец. В областта има 3 селища без ток. Опитите за чистене на пътищата към Разград и Велико Търново са възобновени сутринта. През изминалата нощ екипите на пожарната са измъкнали от снежния капан 16-годишна родилка.

Автобусът с 80 румънски пътници, изчакващ край гр. Бяла, няма да бъде пуснат, тъй като не може да премине границата. Общественият транспорт в Русе се движи, макар и със закъснение. Затворен е Дунав мост. Ледоходът по Дунав от Русе до Силистра е вече 90%. Силата на вятъра намалява, но продължава да вали сняг.

КПП Капитан Андреево също остава затворен. Фериботът Видин - Калафат работи, но ледоходът по Дунав създава проблеми.

Затворени за движение са проходите “Златишки”, “Твърдишки”, “Върбишки”, “Троянски”.

Отменени и закъсняващи влакове

Четири влака в различни участъци на страната са отменени поради тежките зимни условия, съобщиха от БДЖ. Това са влаковете - от Пловдив за Пещера, който обичайно заминава от Пловдив в 10.30 ч.; от Пещера за Пловдив, който обичайно тръгва от гара Пещера в 12.50 ч.; от Самуил за Силистра, който заминава от гара Самуил в 09.50 ч. и пътническият влак от Силистра за Самуил, който тръгва от Силистра в 15.00 ч.

Движението на влаковете в участъка между гарите Алфатар и Силистра е прекъснато за неопределено време поради снегонавявания и натрупани преспи върху железния път. Очаква се движението по него да бъде възстановено в късните следобедни часове след почистването на железния път от аварийни екипи на Национална компания "Железопътна инфраструктура".

Движението на всички други влакове в страната се осъществява с известни закъснения, които са в рамките на от 30 до 150 минути.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?