Огромният пожар е унищожил почти всички експонати на Националния музей на Бразилия

Сн. БГНЕС

Огромният пожар, който избухна в Националния музей на Бразилия в неделя, е унищожил почти цялата му колекция от безценни експонати, предаде ДПА, като се позова на местни медии.

"Всичко свърши", заяви отчаян експертът Марко Аурелио Калдас - един от малкото хора, влезли в опожарената сграда - цитиран от в. "Фоля де Сао Пауло".

Според бразилския ежедневник единствените сред 20-те милиона експоната, които са оцелели, са метеоритите, които са устойчиви на високи температури.

Според оценки на заместник-директора на Националния музей Кристиана Сережо са оцелели едва 10 процента от експонатите, предаде ТАСС.

Тя отбеляза, че детекторът за дим в сградата не се е задействал.

Други служители на музея се оплакаха от недостатъчно финансиране, което е попречило да бъдат постигнати по-високи стандарти за сигурност, съобщи Асошиейтед прес.

Те твърдят, че са били наясно с рисковете от такъв инцидент.

Няколкостотин души се събраха на протест пред музея вчера. Те бяха разпръснати от полицията със сълзотворен газ и лютив спрей.

Националният музей на Бразилия се помещава в сградата от 1892 г. Преди това тя е била резиденция последователно на португалското кралско и на бразилското императорско семейство, отбелязва ДПА.

"Двеста години на работа, изследвания и познание бяха загубени. Това е тъжен ден за всички бразилци", написа в Туитър президентът Мишел Темер.  

Споделяне

Още по темата

Още от Свят