Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Огромният спад в приходите се компенсира с орязани капиталови разходи и неразплащане с бизнеса

41 коментара
Огромният спад в приходите се компенсира с орязани капиталови разходи и неразплащане с бизнеса

Неотдавна Евростат публикува данни за изпълнението на националните бюджети в ЕС за 2010 г. България е приключила годината с дефицит малко над 3% от БВП и е в челото на страните с нисък външен дълг. Снижението на дефицита е чувствително - от 4.7% в края на 2009 г. на 3.2% година по-късно. Основателна ли е гордостта на премиера Борисов от този резултат?

От една страна е добре, че е постигнато снижение на бюджетния дефицит. Въпросът е как е постигнато. Бюджетът е инструмент на политиката, а не самоцел. Ако се погледне изпълнението на бюджета за миналата година, може да се разбере защо България продължава да е на опашката по развитие в ЕС, защо бедността се увеличава толкова силно. Според изследване на институт "Отворено общество" крайно бедните у нас са вече над 20% от населението. Защото, ако говориш колко висока стабилност е постигната в макроикономически план, а същевременно имаш увеличаваща се бедност, нещо не е наред.

Ако се погледне изпълнението на бюджета, ще се види, че има събрани по-малко приходи. Икономическите причини обясняват само частично този спад. Вече се разказват вицове, в които митничарите казват, че преди те са правили отчисления, а сега им правят на тях.. Факт е, че контрабандата се е увеличила спрямо времето на предишните три правителства няколко пъти.

Откъде правите извода за увеличената контрабанда?

Управляващите не могат кажат защо липсват над 2 млрд. лв. приходи. Липсващи приходи главно от акцизи и ДДС.

Имате ли доказателства?

Има утвърдени математически модели, а и параметрите не са се променили, дори има увеличени данъци, например някои местни данъци и такси, повишени осигурителни вноски и т.н.

Огромният проблем с контрабандата е, че се възстанови по модела от времето на Тодор Живков с две "малки" разлики. Тогава тя малко или много работеше в полза на държавата, приходите от нея влизаха в държавния бюджет и се използваха за държавни цели, разбира се, и за тъмни операции, а сега работи в полза на частни интереси. И тогава, и сега тя се контролира от структури от времето на Държавна сигурност.

Тогава основно контрабандата бе насочена навън, а приходите влизаха вътре в страната, докато в днешни дни тя е главно в страната.

И никой не задава въпроса как при тази силно централизирана власт с видими признаци на полицейщина това може да съществува в този вид. Недобрият ред при предишното правителство е заместен в момента от много добър ред с концентрация на определени ресурси към управляващите.

Няма друго обяснение защо нищо не се случва. Няма заловени едри контрабандисти, нещата изглеждат хаотични, а паричните потоци няма как да бъдат скрити, защото са огромни.

Нямам преки доказателства за това, което говоря, но като се направят сравнения на паричните постъпления и какви трябва да бъдат, възникват тези въпроси. А органите, които трябва да разследват - МВР и прокуратурата - не дават отговори.

Има един огромен минус в приходите. А би трябвало да има допълнителни приходи от по-големия растеж от този, който се очакваше, имаме и доста по-голяма инфлация от заложената в макрорамката. Имаме и икономическо "оживление“, според властите. С други думи - приходите трябваше да бъдат много по-големи.

Как са компенсирани по-ниските приходи, за да се получи и по-ниският от очаквания бюджетен дефицит?

Това е направено основно за сметка на капиталовите разходи. Два са митовете на това правителство - че усвоява успешно еврофондовете и че строи нещо. Да оставим настрана поведението на един човек, който си присвоява направеното преди него.

Говорите за магистралите, изграждани от правителството на ГЕРБ?

Магистрали са изграждани и от предишните правителства. От АМ "Тракия" бяха построени 72 км. Беше пуснат участък от "Струма", от АМ "Марица" близо 30 км и т.н. Нито една от магистралите не е следствие от усилията на това правителство. За да бъде построена една магистрала, от проекта през финансирането до построяването минават от пет до седем години. А когато се стигне до строежа, трябва един технически търг и вече следва самото строителство.

От гледна точка на реализацията докрай на такъв инвестиционен проект, самият строеж заема около 20-25% от него. Цялото финансиране на всички български магистрали, които в момента се рекламират толкова много, е извършено от предишното и по-предишното правителство. Проектите на всички магистрали, за които сега толкова се говори, бяха подготвени преди 2009 г.

Нямам обяснение защо две години готови проекти не могат да стартират. Като например за магистрала "Струма". Ако отворите "Държавен вестник", ще видите, че още през 2008 г. бе публикувано предварително съобщение за откриването на търг за първите два лота от четирите за "Струма". Оттогава досега почти нищо не е направено. И оставаме с приказките за една "Тракия", за която това правителство направи чисто технически само търга.

Каква тогава е добавената стойност на това правителство? "Тракия" се строи с национални пари, няма нито едно евро, получено от Европа. Година и нещо поради некадърно направени форми и невъзможност да се справят, апликационната форма за "Тракия" не се одобряваше в Брюксел. Ако нещата сега се случват, то е защото бяха подготвени. Която и друга партия да беше на власт, щеше да строи тези магистрали, хубаво е че това е общ приоритет. Макар че аз лично смятам, че магистралите би било добре да се строят чрез концесии, привличайки по този начин чужди инвестиции.

Така че спестените средства са по две линии - намалените капиталови разходи и неразплатените вземания на фирмите.

Твърденията на правителството са, че разплащането става ритмично.

До момента разплатените суми са около 40% от дължимите.

Тогава защо бизнесът мълчи?

Ако и на вас ви пратят данъчните, ХЕИ, пожарникарите и други да ви тормозят, в един момент вие ще предпочетете да си мълчите, защото могат да ви открият всякакви глупости, а както е известно, в България хората са много слабо защитени от властта, особено от власт като сегашната.

Какво е обяснението за подобна политика? Некомпетентност ли?

В края на краищата всичко, което човек прави, е въпрос на какво вярва и на ценностите му. А какви ценности има "шапката" на управлението? Какви са ценностите на върхушката на ГЕРБ и на премиера? Ако си отговорите на този въпрос, ще си отговорите и на другия - за водената политика.

Нали идват избори и цялата политика на правителството, както, впрочем и на правителствата преди него, в този период се подчинява на идеята за спечелването им.

Бюджетната политика и в по-широк смисъл - фискалната - е малко по-встрани от този процес на "харесване". Всъщност икономическите показатели нямаше да са такива, ако тези хора разбираха какво да правят с икономиката. Пред очите ми са минали действията на всички финансови министри от 1994 година насам. Това правителство го сравнявам с правителството на Жан Виденов по незнанието, неумението и ако щете - по вярата в химери.

Но има и обективни фактори - например световната икономическа криза.

Всъщност правителството задълбочи кризата. В света от две години няма криза. България е една от малкото държави, в които все още има криза. От края на 2009 г. в света се наблюдава икономически ръст, при това сериозен. 2010 година завърши със световен ръст от 4.5-5%. В Европа той е малко под 2%. Тази година прогнозите са за световен растеж около 4.4%. Само за сравнение, в периода 2000-2004 г., когато управляваше правителството на НДСВ, световният икономически растеж бе между 3-3.6%. Или значително по-малко, отколкото сега. Миналата година ръстът в Германия е бил около 3.5%, а тя е основен търговски партньор на България.

Всъщност България е единствената държава в Европа, където продължава да расте безработицата.

Казвам ви най-отговорно, ако частният бизнес днес беше на нивото от времето на Жан Виденов, нещата щяха да бъдат направо катастрофални. Защото към неефективността и неумението на управляващите се добавят и далаверите на доста високо ниво. Според изследване на "Трансперънси интернешънъл" корупцията при сегашното управление не е намаляла, дори се е увеличила, но усещането за нея сред хората е намаляло за сметка на усещането сред бизнеса.

Какви са прогнозите ви за развитието на икономиката тази година?

Хареса ми изводът на икономиста Георги Ангелов, според когото икономиката се стабилизира въпреки правителството поради две основни причини. Първата, че е преобладаващо частна, за което трябва да се благодарим на всички правителства след 1997 г., които устойчиво приватизираха. Втората е, че пак благодарение на онези правителства България влезе в ЕС и е отворена към света. Двата фактора правят нещата относително по-добри.

Ако трябва вие да направите бюджетна прогноза до 2014 година, с какво и с колко тя би се различавала от тази на кабинета?

Бих записал още тази година балансиран бюджет. Щеше да има доста по-различна политика спрямо инвестициите, образованието, земеделието. Например, бих насочил инвестициите към проекти където могат да участват малки и средни фирми, ангажиращи повече работници. По никакъв начин не бих си позволил да давам национални доплащания, защото икономически те разрушават земеделието, а парите отиват в 5 до 15% от всички фермери. Това впрочем съм го казвал и през 2005 г. И ако сега имах възможност да управлявам бюджета, бих насочил тези средства към подобряване на инфраструктурата на селското стопанство.

В момента 300 млн. лв. отиват като доплащания за единица площ абсолютно безсмислено като не се подобрява качеството на земеделието, а се увеличават разликите между малките и средните фермери и големите арендатори.

Престъплението, което прави това правителство, е че унищожава малкия и средния бизнес и по такъв начин подронва бъдещия икономически растеж. Погледнете кой бизнес подкрепя това правителство. Това са десетина-петнайсет крупни фирми, които имат интерес от достъпа до обществени поръчки.

На този фон ще може ли да бъде достигнат заложеният растеж за тази година от 3.6%?

Ако бъде постигнат, ще е добър растеж. Но тази прогноза е прекалено оптимистична на фона на случващото се в България. За мен тази година ще е добра, ако се постигна растеж между 1.8 и 2.4 процента.

Въпрос от ключова важност днес е за съдбата на АЕЦ "Белене". Проектът бе размразен при управлението на НДСВ и това бе обявено лично от премиера Сакскобургготски. Каква беше идеята – кой да строи централата, за какви нужди, с какви пари, с какви реактори?

Не съм запознат в детайли с този въпрос и по онова време също не съм бил в течение. Въпросът за или против АЕЦ "Белене" е по-широк - за или против атомната енергетика. Нашата партия, а и аз самият сме привърженици на атомната енергетика. Според мен проектът за "Белене", дори така, както първоначално е бил подписан, е ефективен. Няма проблем, че реакторите могат да са руски. Като цяло проектът бе конструиран като европейски - руско-германо-френски проект.

Но цели осем години - по времето на правителството на НДСВ и на тройната коалиция, в която НДСВ участва - проектът не се придвижи напред. Защо, щом е толкова необходим?

Имаше европейски натиск, пък и за да се стигне до реализацията на такъв тип проект, са необходими няколко години подготовка. А АЕЦ "Белене" получи европейски лиценз, за което бе необходимо време.

Как ще се развият днес нещата - ще се строи ли "Белене"?

Никога не е имало мисъл, че няма да се строи.

А противоречивите сигнали, идващи от премиера Бойко Борисов - ще се строи, ще видим, може да не се строи, ще видим...

Мисля, че едно от първите неща, които направи Борисов, бе да се договори с руския премиер Путин за "Белене". Оттам нататък всичко изговорено бе чиста мимикрия. Лошото бе след това - той първо прогони европейските инвеститори, като не знам дали това не бе договорка изцяло в полза на руския интерес, защото дотогава централата бе европейски проект, докато днес е изцяло руски проект.

Може би това поведение на премиера е било заради натиска на различни лобита?

Натискът върху него е съпоставим с натиска над предишното правителство.

НДСВ вече има кандидат за президент - Меглена Кунева. Уговаряте ли по-широка подкрепата извън вашата партия?

Чакайте, още никой не е обявил своя кандидат за президент. Ние смятаме обаче, че госпожа Кунева е най-добрият кандидат за президент. Ние, разбира се, стоим зад нея, защото си даваме сметка, че в тази обстановка чисто партиен кандидат на НДСВ би имал по-малък шанс. Госпожа Кунева е възможно най-подходящият кандидат и защото България в момента е изолирана държава. Не се ли срамувате, когато виждате навън държането на нашия министър-председател? А икономиката и политиката в голяма степен зависят и от връзките с външния свят. Ние имаме нужда от президент, който да говори на езика на другите президенти и министър-председатели. Нямам предвид владеенето на английски език, разбира се.

Води ли НДСВ преговори с други политически формации за подкрепа на госпожа Кунева?

Досега по никакъв начин не сме се виждали и не сме водили разговори със сочените в медиите партии - БСП или ДПС. По-скоро се опитваме да направим нещо в посока център-дясно. Защото НДСВ е либерална партия, която е водела винаги дясноцентристка политика. И опитът на всички социолози да вкарат Кунева във формата на БСП и ДПС, не работи.

За мен политическите процеси вдясно не са приключили. Мнението ми е, че и СДС, и НДСВ трябва да се трансформират, защото вдясно трябва ново политическо формирование с нов облик. То няма да възникне отникъде. За мен логичната стъпка е създаването на силна дясна единна партия. Не казвам, че това ще стане сега. Но отговорните хора в дясното пространство трябва да мислят и да си говорят в тази посока.

*Любомир Дацов е зам.-финансов министър от 2003 до 2009 г. в правителствата на НДСВ и на тройната коалиция. Той е зам.-председател на НДСВ.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

41 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. ВЕНИ
  #41
 2. Колега
  #40
 3. N
  #39
 4. Bibi
  #38
 5. кесар
  #37
 6. 42
  #36
 7. Иванов
  #35
 8. 42
  #34
 9. Везари
  #33
 10. milena
  #32

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.