Огромно шествие в Барса срещу отцепването на Каталуня

Рахой обяви, че Испания няма да допусне независимост на автономния регион

Огромно шествие от хора се събра по улиците на Барселона против отцепването на Каталуня в неделя, предадоха световните агенции. По-рано през деня испанският премиер Мариано Рахой заяви в интервю за вестник "Ел Паис, че испанското правителство няма да допусне едностранното обявяване на независимост от каталунските власти да стане реалност, не е необходимо посредничество при решаването на проблема, както и предсрочни избори в страната.

Организаторите на протеста твърдят, че участниците в него са надхвърлили милион души, докато според общинската полиция около 350 хиляди са присъствали на тази първа голяма демонстрация в Барселона срещу отцепването от началото на кризата между сепаратистите и Мадрид.

Едностранно обявяване (на независимост) ще разбие страната на пух и прах, заяви пред вестник А Бе Се Мариано Гома, председател на организацията "Каталунско гражданско общество", свикало протеста, предаде Франс прес.

"Каталуня и Испания са обединени от пет века. Нищо и никой не може да ги раздели", заяви пред обществената телевизия Те Уве Е 81-годишният писател, журналист и нобеловият лауреат за литература Марио Варгас Льоса. Според него огромното шествие "е знак, че огромен брой каталунци са срещу независимостта, срещу преврата, подкрепят конституцията, закона и правовата държава".

Никой сепаратистки заговор в Каталуния няма да унищожи испанската демокрация, заяви Варгас Льоса в пламенна реч пред внушителното множество, събрало се в Барселона.
"Испанската демокрация е тук, за да остане, и никакво сепаратиско съзаклятие няма да я разруши", каза писателят, след като отдаде почит на Барселона - отворената към света "испанска столица на културата".

Сред ораторите на протеста беше и бившият председател на Европарламента Жозеп Борел

Преди проявата Рахой заяви, че "никоя декларация за независимост на Каталуня няма да има ефект". Той предупреди, че кабинетът в Мадрид ще приложи конституционните си правомощия да замрази автономния статут на Каталуня и да предотврати отделянето на областта от Испания.

Според него движението за разширяването на автономията на провинцията трябва да бъде мирно и да се разграничи от радикалите и екстремистите. Премиерът изключи посредничеството като начин за решаване на кризата и отхвърли вероятността за свикване на предсрочни избори в страната резултат на вота.

На въпрос дали ще активира член 155 от конституцията, който позволява на министър-председателя да разпуска регионално правителство и да насрочва нови избори в някоя област, Рахой отговори "Не изключвам абсолютно нищо, което е в рамките на закона [. . .]. В идеалния случай няма да бъде необходимо да се прилагат крайни решения, но за да не стане това, нещата ще трябва да се променят".

Рахой каза още, че възнамерява да остави в Каталуня командированите там заради референдума за независимост на 1 октомври четири хиляди служители от националната полиция, докато отмине кризата и ситуацията се нормализира

В същото време 50 хиляди души демонстрираха в подкрепа на единството на Испания в Мадрид. В Барселона пък се събраха около 5 хиляди поддръжници на решаването на кризата с референдума в Каталуния чрез диалог.

Резултатите от обявения от Мадрид за незаконен референдум в богатата североизточна област показаха, че 90% от гласувалите 2.3 млн. души искат независимост. По време на вота на някои места се стигна до сблъсъци между желаещите да гласуват и полицията, които завършиха с близо 900 ранени.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят