Огромното мнозинство от британците са за запазване на ограниченията за българи и румънци

Лондон нямал представа за последиците от отварянето на границите

Огромното мнозинство от британците са за запазване на ограниченията за българи и румънци

Правителството трябва да отправи предизвикателство срещу Европа и да продължи да ограничава имиграцията от Румъния и България следващата година, за да облекчи бремето върху обществените услуги във Великобритания. Такова е мнението на огромното мнозинство от британците според проучване на общественото мнение, публикувано от в. "Дейли мейл" и представено като негово собствено.

Анкетата е показала, че според 82 процента от анкетираните правителството трябва да продължи да налага ограничения в областта на имиграцията. Според европейските
закони това би било незаконно и нарушението може да бъде наказано с тежки глоби, но 64 процента от анкетираните смята, че правителството трябва да игнорира тази заплаха и да дръзне да се изправи срещу Брюксел.

Около 80 процента от анкетираните вярват, че британският парламент трябва да има окончателната дума по въпроса кой да има достъп до Великобритания. Само 5 процента от британците смятат, че ЕС трябва да вземе това решение.

Британският премиер Дейвид Камерън обеща през 2017 г. да има референдум относно членството в ЕС. Вчера обаче лорд Пери Мичъл, високопоставен бизнес съветник на Ед Милибанд - лидера на опозиционната Лейбъристка партия, заяви, че референдумът трябва да бъде още преди парламентарните избори през 2015 г.

Допитването на "Дейли мейл" показа, че 85 процента от британците смятат, че имиграцията поставя под прекалено голямо напрежение обществените услуги, като например училищата, болниците и отпускането на ведомствени жилища.

Освен това 76 процента от участвалите смятат, че имиграцията ще повлияе на шансовете на младите британци да си намерят работа.Едва 11 процента от анкетираните вярват на обещанията на торите, свързани с имиграцията.

По-рано тази седмица британският министър на имиграцията Марк Харпър посочи, че затварянето на границите за българите и румънците просто не е възможно от законова гледна точка.

Лондон нямал представа от последиците от отварянето на границите

"Има ли по-красноречива илюстрация на загубата на британски суверенитет от признанието на министър, че не може да се направи нищо, за да се попречи на чужди граждани да дойдат у нас?" Това пише британският вестник "Телеграф", цитиран от БТА в петък.

Някога границите на държавите бяха ненарушими. Но министърът по въпросите на имиграцията Марк Харпър каза, че ще е незаконно да бъдат удължени действащите ограничения за румънски и български граждани, които искат да работят във Великобритания. Той е прав - по силата на договора за присъединяване на двете страни през 2007 г., всички държави от Европейския съюз трябва да вдигнат ограниченията над движението на техни граждани на 1 януари 2014 г., се казва в статията на "Телеграф", озаглавена: "Отворена страна: правителството няма представа какви последици ще има отварянето на нашите граници за румънски и български работници".

На теория правителството може да удължи мерките за контрол, да се бори с произтичащите от това законови пречки, да отказва да плаща глобите, налагани от Европейския съд и да предизвика криза с членството на Великобритания в ЕС. Същото може да се случи и ако във Великобритания се свика референдум дали тя да остане в ЕС или да го напусне. Но засега трябва да се справим с последиците, а проблемът е, че правителството няма представа какви могат да са те.

Г-н Харпър отхвърли безпокойствата, че ще се повтори напливът на мигранти от Източна Европа след присъединяването на Полша и още седем страни през 2004 г. Но как може да е толкова сигурен? Сега например около 900 000 румънци живеят в Испания, която отмени мерките за контрол преди няколко години, но ги въведе отново, след като финансовата криза породи рекордна безработица.

След като бариерите на пазара на труда бъдат вдигнати навсякъде в Европа, безработните румънци едва ли ще останат в Испания, въпреки че колко могат да дойдат тук е чиста догадка.

Но макар правителството да смята, че е безсилно да пресече нов скок на миграцията в ЕС, то има задължението да се подготви за неизбежните последици за училищата, транспорта, националната здравна система и други обществени услуги. Но дали е готово, пита в заключение в. "Телеграф".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?