Охраната на дипломатите в САЩ замесена в проституция и наркотици

Службата по сигурността на Държавния департамент на САЩ е прикривала афери, свързани с проститутки и с трафик на дрога, в които били замесени дипломати в чужбина, предаде Франс прес.

Говорителката на министерството Дженифър Псаки не оспори нито един от случаите, които бяха изложени в доклад на главната инспекция на Държавния департамент. Първоначално информациите от доклада излязоха по телевизия Си Би Ес.

 

От осемте изложени в доклада случаи става ясно, че агентите, имащи за задача да охраняват вече бившия държавен секретар Хилари Клинтън, са заподозрени, че са наемали проститутки по време на своите официални пътувания в чужбина. Това било "ендемична" практика според главната инспекция.

 

Друг случай се отнася за нелегална мрежа за трафик на дрога около американското посолство в Багдад. Чрез нея са се доставяли наркотични вещества на служителите на фирми-подизпълнители, работещи на място за сигурността на американските дипломати.

 

Престижът на службите за сигурност към Държавния департамент беше накърнен миналия месец заради аферата Бенгази. Службата беше упрекната тогава, че се е провалила в методите си, за да защити американския посланик в Либия, убит на 11 септември 2012 г. заедно с още трима американски дипломати при ислямистка атака срещу американската консулска служба в Бенгази.

 

Службата за сигурност се грижи за безопасността на държавния секретар, на неговите заместници и на около 70 000 души персонал, както и за 275-те дипломатически пункта по света.

Споделяне

Още от Свят