Туроператорите констатират

Охраната на израелските туристи от летищата до хотелите бе разхлабена

Фирмите предлагат това, което им е задължение - охранители да пазят автобусите с този тип летовници

Снимка: БГНЕС

Смъртоносният атентат на Бургаското летище от 18 юли повдигна въпросът адекватни ли са мерките за посрещането у нас на гражданите на Израел, които са потенциална мишена за терористични атаки. Въпреки специалния пропусквателен режим на летищата за тези туристи, автобусният превоз до курортните селища или хотелите остава слабото място. За това България беше предупредена още през януари.

 

Туроператори и хотелиери, които работят с израелски туристически групи, признаха ден след атентата, че мерките за охрана на тези групи са били охлабени в последно време. Това бе и причината те да обявят мерки, които да засилят сигурността на туристическите групи от Израел у нас.

 

Маргарита Пастоличева, управителят на фирма "Ортана", чиито автобус бе взривен в сряда, предложи на всяка машина, превозваща израелци, да се осигури опитен охранител. Предложението си тя отправи на браншова среща в Слънчев бряг, на която присъства и икономическият министър Делян Добрев.

 

По думите на Пастоличева, цитирана от сайта “Бургас нюз”, охранителят трябва да е способен да "сканира" всеки турист и да преценява дали има в групата такъв или такива, които представляват потенциална опасност. В момента служителите на туроператорските фирми не могат да се справят с такава задача. Те нямат право нито да проверяват багажа на туристите, нито пък документите им.

 

От доста време режимът на охрана на израелските туристи е бил разхлабен

 

Допреди две-три години автобусите, които са вземали израелските туристи от летищата у нас, са били ескортирани от специално наета охрана, но в последно време тази практика е отпаднала, коментира проблема Елена Иванова, председател на Съюза на собствениците в Слънчев бряг пред БНР.

 

Явно това е бил правилният начин, каза Иванова и обясни, че мерките за сигурност по посрещането на израелските туристи в действителност са разхлабени през последните години с осезаемото увеличение на броя им.

 

Само през юли в Бургас са пристигнали 30 хиляди израелски граждани, а от началото на годината у нас са влезли 260 хиляди, според думите на Амнон Халпер, бивш шеф на полицията в Тел Авив пред БНТ.

 

И Елена Иванова предложи специализирана охрана да съпровожда групите с израелски туристи. Охраната може да се осигурява от специализирани фирми или звена, които се занимават само с това.

 

Ескортът да се осъществява от летището до хотела, предложи Иванова. Тя запита кой е допуснал в сряда атентаторът да се качи в автобуса и допълни, че при поименна проверка на входа на превозното средство от представител на туроператора или превозвача той не бил влязъл в превозното средство.

 

Хотелите с израелски туристи -със засилено видеонаблюдение

 

Веселин Налбантов, собственик на хотел в Слънчев бряг, работещ с израелски туристи, обясни, че целият хотел е под постоянно видеонаблюдение, разполага с 30-40 души охрана и засилени мерки за сигурност заради казиното в хотела.

 

Той потвърди наблюденията на Иванова, че в последно време контролът върху сигурността на израелските групи е разхлабен "по малко от всички страни", но поради изискванията за дейността на игрални заведения има сериозна охрана.

 

Не е тайна, че израелските туристи са едни от най-платежоспособните по нашето Черноморие, защото значителна част от тях идват тук заради игралните заведения. Те са 80% от всички посетители на казината не само на морето, но и в София.

 

Страната ни е предпочитана хазартна дестинация заради забраната за хазарт в Израел, съседната Турция и значително по-затегнатия режим в Гърция. Освен това израелските туристи не ползват пакети с предплатени услуги, а харчат свободно, заради което са предпочитани пред туристите с пакети "ол инклузив".

 

"Това е изключително трагичен случай. Всъщност той показва само едно – че не сме подготвени, че не сме осигурили сигурността на еврейските туристи", коментира темата Димитър Луджев, министър на отбраната в правителството на Филип Димитров, цитиран от “Дойче Веле”.

 

Той припомня, че до миналата година нещата са протичали по друг начин - тогава израелските туристи са пристигали с техни самолети, до малката сграда на летището са били придружавани от техни охранителни части, а оттам са били поемани от българска охрана, всичко е било под пълен контрол.

 

Луджев посочва, че тази година туристите от Израел пътуват с частната компания “Ер Виа” и никой не ги пази – нито от едната, нито от другата страна.

 

"Те са като мишена. Всички знаят, че където има еврейски туристи, там има и опасност. И израелците имат вина, защото от тяхна страна не са осигурили охрана, но основната вина е наша. Удивително е, че до този момент не се бе случило нещо такова. Терористите са се усетили и ето какъв е резултатът. А уж покрай Шенген говорим, че имаме изключителна гранична готовност срещу всякакви заплахи, особено срещу тероризма", казва Луджев.

 

На първо място отговорността за сигурността на туристите лежи на раменете на местните власти, смята и Боаз Ганор, експерт по контратероризъм, цитиран от “Дневник”.

Споделяне

Още по темата

Още от България