Охранител оглави масонска ложа у нас

Собственикът на "Балкан секрюрити груп" Румен Ралчев стана Велик майстор на Великата ложа на старите, свободни и приети зидари на България на мястото на Петър Горновски. Ралчев е известна фигура в охранителния бизнес. Ложата, в която членуваше и убитият президент на Мултигруп Илия Павлов, е смятана за нерегулярна в Европа.

Румен Ралчев е завършил школата в Симеоново и право в СУ "Св. Климент Охридски". Работил е в УБО (Пето управление на бившата ДС) и е бил лична охрана на Тодор Живков, а после шеф на охраната на двама поредни президенти - Петър Младенов и Желю Желев.

Смяната на Горновски е готвена от два месеца.

Ралчев е член е на ордена "Шрайн" със седалище Вашингтон. Той е посветен в 33-та и последна степен на Стария и Приет Шотландски ритуал във военната база на НАТО "Виченца", Италия, заедно с вече покойния шеф на Мултигруп Илия Павлов.

От Великата ложа с Велик майстор Борислав Сарандев опровергаха появилите се след смъртта на Илия Павлов слухове, че това щяло да благоприятства обединението на двете ложи.

Днес Ралчев каза, че разделението било преди всичко на лична основа, а не на принципи. Според него братството в България наброява 800 души, като 550 от тях били при него.

Още от България

Защо премиерът говори за "Костинброд 2" по "учебниците на КГБ"?