Охранители на Доган нападнаха журналисти

Парламентарната група на "Атака" настоява главният прокурор да поиска имунитета на Ахмед Доган, както и да започнат следствени действия срещу лидера на ДПС за подбудителство към физическо насилие и саморазправа. Поводът е инцидент с екип на телевизия СКАТ по време на предизборна проява на движението в сряда вечер в Долни Воден, квартал на Асеновград.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров заяви от парламентарната трибуна, че по лично нареждане на Ахмед Доган хора на ДПС са нападнали, били екипа и отнели камерата и касетата му.

Според собственика на телевизията Валери Симеонов по знак на Доган охраната му напада журналистката Силвия Трендафилова и оператора Петър Георгиев, нанася им юмручни удари, след което им камерата, микрофона и ключовете на служебния автомобил. Към нападението се присъединили част от участниците в митинга, а присъстващите полицаи не се намесили. По думите Симеонов лидерът на ДПС стоял на сцената, а журналистите били в края на тълпата и по никакъв начин не са предизвикали инцидента.

Според народния представител от ДПС Ахмед Юсеин, който е присъствал на митинга в Асеновград, е имало "някакви пререкания" между участници в събитието и екипа на СКАТ. Той заяви в парламента, че хората, които са изгонили журналистите, нямат нищо общо с Ахмед Доган и евродепутатите, които са били на трибуната. "Хората не ги искат, това е", каза в заключение Ахмед Юсеин.

От Областната дирекция на полицията в Пловдив твърдят, че репортерите не са малтретирани. По първоначална информация участници в митинга са им взели камерата и са я изхвърлили в кош за отпадъци. Случаят обаче още се изяснява.

От ПГ на "Атака" призоваха народните представители да заклеймят с декларация нападението над екипа на телевизията. Волен Сидеров обяви, че ще сезира парламентарната комисия по етика във връзка с поведението на лидера на ДПС, както и ще отнесе случая до Алианса на либералите и демократите в Европейския парламент, където членува ДПС.

Председателят на парламента Георги Пирински предложи комисията по гражданско общество и медии да проучи случая и да докладва пред парламента. Той прикани депутатите с изказванията си да не разпалват омраза, агитиращите - да не дават повод за провокации. Пирински обърна специално внимание на Волен Сидеров за използваните от него "недопустими от парламентарната трибуна изрази".

От името на ПГ на ДПС Ахмед Юсеин попита председателя на НС защо никога не е сезирал комисията по етика за различни действия на Волен Сидеров, а сега разпорежда на комисията по гражданско общество и медии да изясни фактите около твърденията на лидера на "Атака".

Преди година от СКАТ съобщиха за подобен инцидент в Созопол, при който гардове от НСО блъскали екип на телевизия СКАТ и разбили скъпа камера. Двама журналисти от телевизията снимали импресии до лодките на пристанището в града, когато до тях се приближили мъже и не се легитимирали, като единият започнал да ги блъска, хванал камерата и я строшил. Станало само ясно, че мъжете са гардове от Националната служба за охрана (НСО), пазещи “важна особа”, която била наблизо. Впоследствие особата се оказала лидерът на ДПС Ахмед Доган, който бил в заведението “Лазурен бряг”, отдалечено на стотина метра, заедно със заместника си в партията Йордан Цонев и турски бизнесмени. От НСО обясниха, че е имало конфликт, но не и пребити репортери.

Споделяне

Още от България