Охранители от летището на Виена обвинени в трафик на хора към САЩ и Великобритания

Охранители от летището на Виена обвинени в трафик на хора към САЩ и Великобритания

Охранители от летището на Виена са обвинени, че са уреждали пътуване на незаконни мигранти в самолети за САЩ и Великобритания, съобщи австрийската прокуратура.

По този начин са били превозени най-малко 11 души, на които е била спестявана проверката от гранична полиция и са давани истински бордови карти, пише в. "Курир", чиято информация е отчасти потвърдена от съдебни източници.

Двама охранители от шриланкски произход са в предварителния арест. Води се разследване срещу общо 13 души, съобщи говорител на прокуратурата.

Охранителите работели за подизпълнители на австрийската авиокомпания "Остриън еърлайнс". Те купували билети чрез приятели, а после давали бордовите карти на "клиентите" си и ги вкарвали в пътническата зона през служебен вход.

На летище Виена-Швехат не се извършва системна проверка на самоличността, а когато се прави, тя често се поверява на частни фирми, отбелязва АФП.

Според близък до разследването източник на "Курир" мрежата имала съучастници и на летищата на пристигане във Великобритания и САЩ.

Повечето незаконни мигранти били граждани на Шри Ланка, които специално идвали във Виена да ползват услугите на каналджиите. Подкупните охранители получавали от 7000 до 9000 евро на незаконен пътник.

"Остриън еърлайнс" заяви, че отговорността за тези нередности е на подизпълнителите ѝ.

Споделяне

Още от Европа

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?