Охранителите, пребили до смърт психично болен във Варна, получиха тежки присъди

Подсъдимите имали садистични наклонности, заключва експертиза

Протест с искане за справедлив процес срещу убийците на Нягол през март 2013 г.

Тримата частни охранители, пребили до смърт психично болен мъж във варненски мол през 2015 г., получиха присъди от по 15, 16 и 18 години затвор, постанови в понеделник Варненският окръжен съд.

Най-тежкото наказание получи 27-годишният Ангел Н. от Кърджали. Красимир Д. (24 г.) от Ямбол и Цветан М. (21 г. ) от Варна бяха осъдени съответно на 16 и 15 години зад решетките.

Основният аргумент на съда беше, че тежкото престъпление е извършено по хулигански подбуди, по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост. Магистратите уважиха частично и гражданските искове на роднините на убития Нягол Петров.

Трагичният инцидент стана на 14 март 2015 г., когато около 11.00 часа охранителите бяха получили сигнал, че мъж проси пари от посетители в мола във Варна. Впоследствие тримата го отвели в залата за видеонаблюдение, където няма достъп на външни лица и охранителни камери.

Там подсъдимите започнали да налагат жертвата си, гаврили се с нея и отправяли сексуални предложения, се посочва в обвинителния акт, цитиран от бТВ. Побоят над мъжа продължил 15 минути, като част действията срещу него били заснети с мобилния телефон на единия от охранителите. Почти час и половина след задържането на Петров от охранителите, той все още бил в търговския център.

На запис от охранителните камери в 12.26 часа се вижда, че той се олюлявал и бил видимо дезориентиран. В 12.50 часа жена подала сигнал за човек, паднал по гръб пред магазин в мола. Пристигналият медицински екип само констатирал смъртта му.

Тройната съдебномедицинска експертиза, назначена по време на разследването на убийство, установила около 57 удара по тялото на убития Нягол Петров. Назначената съдебнопсихиатрична експертиза на подсъдимите охранители пък заключва, че те имат безпричинно агресивно поведение към по-слаби и беззащитни хора, с изразени дисоциални и дори садистични тенденции.

Споделяне

Още от България