Охранителят, обрал близо 1.5 млн. лв. от инкасо, осъден на 8 години затвор

Георги Енев се призна за виновен и делото му бе разгледано по съкратената процедура

Георги Енев. Сн.: МВР

Охранителят Георги Енев, който преди повече от година задигна от инкасо автомобил близо милион и половина лева, собственост на три банки, бе осъден в сряда на 8 години затвор от Пловдивския окръжен съд.

 

Подсъдимият се призна за виновен и така делото му бе разгледано по съкратената процедура, което му гарантира присъда, по-ниска от минимума. От наказанието му ще бъде приспадната едната година, която той прекара в следствения арест.

 

Магистратите постановиха Енев да изтърпи наказанието при първоначален строг режим, конфискация на негов мотор, както и забрана да заема отговорна длъжност, да охранява пари и ценни предмети.

 

Преди това адвокатът му Георги Кутрянски заяви пред съда, че Енев сам е взел решението да поиска делото му да се разгледа без разпит на свидетели. Добави и, че продължава да няма представа къде са откраднатите пари. Клиентът му се предаде на полицията след около 2-седмично издирване, но категорично отказа да сътрудничи на разследващите, за да бъде възстановена задигнатата сума.

 

Прокурорът по делото Дилян Пинчев подчерта, че до началото на процеса Георги Енев е отказвал да дава показания, както направи и в съдебната зала. Обвинението срещу охранителя е за длъжностно присвояване в особено големи размери. Прокурор Пинчев настоя за максималното наказание от 20 години затвор.

Охранителят открадна от инкасото 1 470 000 лв. на 22 юни м.г., след което изостави служебната кола на пловдивската ул. "Петрова нива". Двама свидетели разказаха пред разследващите, че са видели Енев да прехвърля торбите с парите от инкасо автомобила в личния си "Опел Кадет". След това се преоблякъл и избягал с колата си. Униформата му бе открита в служебния бус. На 5 юли 2012 г. Енев се предаде.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?