Охранителят, застрелял 16-годишно момче, остава в ареста

Петдесетина роднини и близки на убития протестираха в Съдебната палата

Близки на убитото момче. Сн. БГНЕС

51-годишният охранител Петко Ленков, прострелял смъртоносно в събота 16-годишно момче до гара "Подуяне", защото влязло да краде, остава в ареста, реши в сряда Софийският градски съд (СГС).

 

С викове "убиец" и "смърт" петдесетина роми посрещнаха обвинения за умишлено убийство мъж. Делото се гледа при засилени мерки за сигурност заради присъствието на съкварталците и роднините на убития Велин. Те твърдят, че и преди охранителят е стрелял по децата им, особено в случаите, в които те са отказвали да му платят, за да могат да събират метал от мястото.

Прокуратурата поиска Ленков да остане за постоянно в ареста. Според държавното обвинение има достатъчно данни, че той умишлено е убил непълнолетния младеж. За това свидетелстват както децата, които са били с Велин по време на инцидента, така и колега на задържания охранител.

В залата стана известна подробността, че в тялото на момчето са били намерени 33 сачми. Освен това Петко Ленков е нарушил инструкцията за ползване на оръжие на охранителната фирмата, в която е работил, и вместо с гумени патрони, неговото е било заредено с ловни.

Самият охранител до момента не е коментирал нищо. Ромите се заканиха пред БНР, че ако мъжът не бъде задържан и по-късно осъден на най-тежкото наказание, са готови да го убият.

Споделяне

Още по темата

Още от България