Охрид заплашен с изваждане от списъка на Световното културно наследство

Охрид заплашен с изваждане от списъка на Световното културно наследство

Комисия от експерти от ЮНЕСКО ще дойде в края на септември или началото на октомври в Охрид, за да види дали строителството на обекти на университета "Свети Климент" в Плаошник и предвиденият проект на индийския бизнесмен Субрата Рой при "Свети Наум" може да доведат до изваждане на града от списъка на Световното културно наследство. Това пише в петък македонският "Утрински весник", цитиран от БТА.

В централата на ЮНЕСКО в Париж са сериозно разтревожени от това, което се строи в Охрид и от предвидения голям туристически комплекс до известния манастир. В списъка на ЮНЕСКО, който включва 981 места, Македония има само едно - района на Охрид, припомня вестникът.

Охрид бе включен в списъка през 1979 г. с мотивите, че е "културен център с голямо историческо значение не само за тази част от Балканския полуостров, а и за всички нации, които използват славянски езици, и за световната история и литература. Този град и историческо-културните му околности са изключително красиви, а архитектурата му представя най-добре запазените и най-цялостни ядра на старата градска архитектура на славянските страни", припомня още "Утрински весник".

Споделяне

Още от Балкани

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?