ОИСР атакува Русия за политическата разправа с Юкос

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) разкритикува Русия за съдебното преследване срещу петролната компания Юкос и довеждането ѝ до ръба на банкрута, предаде Би Би Си.

Това е ясен случай на твърде избирателно прилагане на закона, посочва ОИСР. Организацията добавя, че съдът и прокурорите са "силно политизирани".

Юкос, която произвежда един на всеки пет барела руски суров петрол, трябва да сряда в полунощ да уреди данъчно задължение от 3.4 милиарда долара.

Антон Дрел, адвокат на бившия изпълнителен директор на Юкос Михаил Ходорковски потвърди в сряда следобед, че Ходорковски е предложил на Съвета на директорите да използва неговия пакет акции, за да уреди данъчните задължения към правителството, съобщи руското интернет издание Грани. Ру. Ходорковски освен това е поискал от борда на Юкос да не обявява фалит на компанията.

В сряда сутринта акциите Юкос скочиха с 20% в Москва след слуховете, че правителството на Владимир Путин и Юкос може би ще успеят да постигнат споразумение в последната минута.

Независимо от обещанието на президента Путин да не разбива компанията, много аналитици смятат, че данъчните искове са част от политически мотивирана кампания срещу Юкос и нейния бивш директор.

Ходорковски, който е един от най-богатите руснаци, в момента е в затвора и очаква възобновяването на съдебния процес срещу него по обвинения в измами и неплащане на данъци. Делото е насрочено за 12 юли.

ОИСР обаче се интересува от причините за разследването срещу най-мощната руска петролна компания.

"Съдилищата често са подчинени на изпълнителната власт, докато службите за сигурност, прокурорите и полицията остават силно политизирани", посочва ОИСР в годишното си икономическо проучване за Русия.

В така наречения казус с Юкос се отразяват тези проблеми, смята организацията.

Тя продължава още по-нататък, като изтъква, че повдигнатите срещу Юкос и нейните директори обвинения могат да бъдат насочени "към стотици компании, а обвиненията за укриване на данъци могат да бъдат отправени към милиони компании и граждани".

Случаят с Юкос не е изолиран: подобни съдебни кампании бяха организирани срещу други бизнесмени, които са в конфликт с властите, както на федерално, така и на регионално ниво, смята ОИСР.

Искът към Юкос на стойност 3.4 милиарда долара се отнася за 2000 г., като според руските власти компанията е злоупотребила с данъчната система, за да намали данъчните си задължения.

Компанията отрича да са извършени нарушения, като посочва, че използваните от нея схеми са били законни в дадения период. Междувременно Юкос получи данъчен иск за сходна сума и за 2001 г.

Във вторник руският заместник - финансов министър Серегей Шаталов каза, че Юкос може да получи повече време, за да уреди плащанията си, ако направи официално искане.

Главният прокурор Владимир Устинов обаче посочи, че към Юкос могат да бъдат предявени допълнителни данъчни искове за 2002 и 2003 г.

Битката между правителството и компанията спомогна да се повишат цените на суровия петрол, а акциите на Юкос да паднат с 50 % от април до сега, което силно смути инвеститорите.

В сряда обаче се разбра, че инвеститорите прогнозират по-добри времена, като цената на акциите скочи.

Това стана на фона на новината, че Ходорковски е изразил желание да се откаже от дела си в Юкос. Неговият адвокат Антон Дрел каза, че магнатът отдавна бил готов за разговори.

Той обаче отрече съобщеното от в . Файненшъл таймс, че Ходороквоски е писал писма до премиера и финансовия министър, предлагайки им част от 44-процентовия си дял в Юкос, за да се уреди проблемът.

В същото време от Юкос заявиха, че съдбата на компанията е в ръцете на руското правителство, тъй като нейните активи са замразени и тя не може да изплати задълженията си.

В САЩ, акционери на Юкос заведоха съдебен иск, твърдейки, че компанията е нарушила закона, като укрива данъчни задължения.

Споделяне

Още от Свят