ОИСР: Имиграцията от Източна Европа е полезна за ЕС

Имигрантите от Източна Европа са от полза за Европейския съюз, тъй като те заемат работни места, които иначе биха останали незаети, се казва в доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитиран от руското онлайн издание "РБК".

"По правило един имигрант от Източна Европа не живее дълго време на гърба на британските или германските данъкоплатци и бързо си намира работа", се посочва в доклада. Според авторите на изследването мигрантите намаляват дела на безработицата в тяхната страна по произход, тъй като се преселват в Западна Европа и заемат работни места, които не са привлекателни за местните граждани.

Изследването сравнява трудовата имиграция от южните държави членки на ЕС със страните, които не участват в еврозоната. Гражданите от Южна Европа намират работа по-трудно, тъй като по-доброто образование и по-високата им квалификация ги подтиква да не приемат каквато и да е работа, посочват експертите на ОИСР.

Гражданите на страни от Източна Европа обаче по принцип не стоят със скръстени ръце, дори и да са получавали социални помощи в собствената си страна. Според ОИСР през 2011 - 2012 г. 76 процента от румънците и българите в трудоспособна възраст, които са емигрирали във Великобритания, са си намерили работа. Делът на гражданите на двете страни, емигрирали в Германия, е 62 процента, отбелязва изследването.

Според друго изследване на ОИСР приносът на имигрантите от ЕС за икономическия растеж на Великобритания представлява 1,02 процента от брутния вътрешен продукт на страната.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа