ОИСР: Кризата в еврозоната е най-голямата заплаха за световната икономика

Кризата в еврозоната продължава да е най-големият източник на рискове за световната икономика, се посочва в 6-месечния доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Според организацията икономиката на страните от зоната на единната европейска валута дори може да отбележи лек спад от 0.1%, докато предишните прогнози вещаеха 0.2% растеж.

"Кризата в еврозоната остава единственият голям риск от спад на икономиката в глобален мащаб", заяви главният икономист на организацията Пиер Карло Падоан, цитиран от АФП.

ОИСР призова Европейската централна банка (ЕЦБ) да действа бързо за спиране на разпространението на икономическото забавяне в световната икономика. Същевременно организацията смята, че европейските ръководители трябва да смекчат мерките за икономии, тъй като агресивните бюджетни съкращения за овладяване на дълговата криза заплашват да засмучат европейската валута в низходяща спирала, която да се разпространи в цялата световна икономика.

През 2013 г. растежът в еврозоната ще бъде 0.9%, смята организацията.

Сред страните членки на ОИСР най-голям растеж ще регистрира Канада – 2.2%. В същото време тази година 4 страни ще бъдат в рецесия: Италия (-1.7%), Испания (-1.6%), Португалия (-3.2%) и Гърция (5.3%).

Гръцката икономика ще продължи да се свива до средата на 2013 година, смята ОИСР. Прогнозите на организацията са направени на базата на оценките за икономиката, в случай че Атина изпълни всички реформи, заложени в спасителните планове на ЕС и МВФ, които бяха изготвени в замяна на 130-милиардния спасителен пакет.

Според ОИСР гръцката икономика ще продължи да се свива до средата на 2013 година предимно заради необходимите фискални съкращения. Ръстът може отново да достигне положителни стойности през втората половина на 2013 година, смята организацията.

За 2012 година очакванията на ОИСР сочат 5.3-процентно свиване на икономиката след спад от 6.9% през миналата година. Тези прогнози са по-лоши от очакванията на Гръцката централна банка и на ЕК, които възлизат на 5 и 4.7 процента икономическо свиване през настоящата година.

Що се отнася до световната икономика като цяло, ОИСР предвижда за 2012 г. растеж от 3.4%, а за 2013 г. 4.2%.

Съединените щати ще отчетат растеж от 2.4 процента през 2012 година, което е повече от прогнозираното в ноемврийския доклад.

ОИСР прогнозира, че през тази година икономическият растеж на Япония ще достигне 2%, а през следващата ще намалее до 1.5%. Безработицата в "страната на изгряващото слънце" ще намалее до 4.5% през текущата година и до 4.4% през 2013 г.

Икономиката на Китай през тази година трябва да отбележи ръст от 8.2% и да нарасне с 9.3% през 2013 г.

БВП на Русия ще нарасне с 4.5% през текущата година, но през следващата подемът ще се забави до 4.1%. Експертите но ОИСР прогнозират, че инфлацията в Русия ще бъде на нива от 4.6% през 2012 и ще нарасне до 5.8% догодина.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес