ОИСР напредва в преговорите за трансграничното данъчно облагане

ОИСР напредва в преговорите за трансграничното данъчно облагане

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) съобщи, че е постигнато споразумение между 137 страни членки за продължаване на преговорите за постигане до края на годината на споразумение за трансграничното данъчно облагане, което трябва да бъде адаптирано към епохата на цифровизацията, предаде Ройтерс.

Френският министър на икономиката Брюно Льо Мер изрази задоволство от преодоляването такъв важен етап.

"Всички усилия трябва да бъдат положени за постигане на амбициозно споразумение за дигиталното данъчно облагане и минималното облагане до края на 2020 година", изтъкна министърът в комюнике.

Генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия приветства волята на 137-те страни да вървят напред в това трудно начинание, но призна, че технически затруднения усложняват изготвянето на реалистично решение. Освен това според него е необходимо още в близките месеци да бъдат преодолени големите различия по действията, които трябва да бъдат предприети.

Разрастването на интернет гиганти като Гугъл (Google) и Амазон (Amazon) направи морално остарели сегашните регламенти, тъй като те декларират печалбите си в страни с ниски данъчни ставки, независимо от страните, където се намират клиентите им.

При липса на международно споразумение по този въпрос, все повече страни решиха да въведат собствен дигитален данък.

Франция първа въведе такъв закон през юли, навличайки си гнева на Вашингтон и заплахи за търговски санкции. Двете страни постигнаха миналата седмица крехко примирие, след като Париж се съгласи да отложи облагането за края на 2020 година в очакване на евентуално споразумение в ОИСР.

Много страни сред 137-те преговарящи по споразумението за дигиталния данък изразиха безпокойство от исканията на американците. Предложеният от тях принцип за "защитен режим", позволяващ на компаниите да избират сегашния фискален режим или бъдещите фискални правила, беше отхвърлен с почти пълно единодушие от страните членки.

Следващото заседание на ОИСР ще се състои през юли в Берлин.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?