Оказвал ли г-н Пеевски натиск? Проверете "златните паспорти"

Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов. Сн. БГНЕС

Ако има нарушения при раздаването на българско гражданство, те са при процедурата по т.нар. инвестиционното гражданство или "златните паспорти". Това се разбра от думите на правосъдния министър Янаки Стоилов, който бе изслушан от парламентарната комисия "Магнитски" във вторник. Той отговори на въпрос на народния представител от ДПС Хамид Хамид. Той се интересуваше дали е установено, че бившият депутат Делян Пеевски, санкциониран по американския закон "Магнитски" за "значима корупция", е оказвал натиск при даването на българско гражданство.

Влияние в тези процедури от страна на друг санкциониран, бившия зам.-шеф на Бюрото за контрол на СРС Илко Желязков, известен като "лейтенантът на Пеевски", бе посочено в съобщението на американското финансово министерство.

Според съобщението Желязков е бил използван от Пеевски за "осъществяването на схема за подкупи, засягаща български документи за пребиваване за чуждестранни граждани, както и за подкупването на държавни служители чрез различни средства в замяна на информация и лоялност от тяхна страна".

ДПС отхвърля каквато и да е съпричастност на видния си бивш депутат Пеевски в корупционни схеми. Тъй като нито ДПС, нито Пеевски са в състояние да оборят пред американските власти наложените санкциите, представителите на ДПС се опитват по всякакъв начин да изчистят името му поне чрез парламентарната комисия "Магнитски".

"Пределно ви е ясно, че няма как едно лице, което не е член на съвет (по гражданство б.р.), да взема участие в неговите заседания, дали има някакви фактически влияние, аз не мога да установя, няма документална следа", каза министър Стоилов в отговор на Хамид, без да споменава името на Пеевски.

Янаки Стоилов обаче заяви, че е поискал от ДАНС да направят проверка за раздаването на "златните паспорти", т.е. паспорт срещу инвестиции. За наличието на реални инвестиции би следвало да следи агенцията за чуждестранни инвестиции, обясни Стоилов. Техните проверки обаче били формални. Затова Стоилов се е обърнал към ДАНС.

Министърът допълни, че имал и законопроект, чрез който да се прекрати практиката по даване на паспорти срещу инвестиции. За проблемите при т.нар. "златни паспорти" се говори от години.

В края на април т.г. Европейският парламент за втори път призова България, Кипър и Малта да прекратят издаването на т.нар. "златни паспорти" за направени инвестиции от чужденци в икономиките им.

Според евродепутатите тази стъпка ще бъде част от усилията за спиране на руските стратегически инвестиции в ЕС с цел подривна дейност, подкопаване на демократичните процеси и институции, както и разпространението на корупцията.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?