Окислена вода се излива в река Луда Яна

Окислена вода от химико-биологична инсталация в близост до пазарджишкото село Цар Асен се излива в река Луда Яна, алармира пред Дарик кметът на населеното място Антоанета Генова. Сигналът е получен тази сутрин от местни жители, които обезпокоени са съобщили, че езерото, в което се оттича тази окислена вода, прелива и отровите отиват в реката.

От станцията на "Еко Медет" заради аварирала екопомпа е започнало залпово изтичане на киселинни води в река Луда Яна, допълни БНР.
По думите на кмета нивото на водата в съоръжението достига 3 метра при допустими 1.5 м. Отровната вода се излиза директно в реката през поставени две тръби. Притеснявам се, че кладенците на питейната вода са много близо до реката и ако не бъдат взети спешни мерки е застрашено здравето на хората, заяви кметицата и добави, че от сутринта са подадени сигнали на тел. 112, Пожарната, РИОСВ и всички институции, които могат да разрешат проблема. От екоинспекцията в Пазарджик са обяснили, че ще направят проверка чак в понеделник. Проблемът не търпи отлагане, каза още Антоанета Генова, която допълни, че няма яснота коя е фирмата, която стопанисва инсталацията.

Директорът на РИОСВ Костадин Гешев, който е на мястото на екопроблема, обеща, че ситуацията ще бъде овладяна още днес.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?