Около 1 млрд. долара са чуждите инвестиции за първото полугодие

"За първите 4 месеца инвестициите в България достигат 500 млн. долара, към тях ще бъдат добавени и още 350 млн., които ще бъдат реализирани в рамките на шестмесечието от продажбата БТК, а също и от няколко малки инвестиционни проекти, така че можем да говорим за около 1 млрд. долара инвестиции през първите 6 месеца от годината", съобщи Павел Езекиев, председател на Агенцията за чуждестранни инвестиции.

Езекиев каза пред Дарик радио, че Италия, Германия и Гърция ще останат в тройката на най-големите инвеститори в България за първи 4 месеца, а американските инвестиции ще се повишат значително. Той допълни, че инвестициите на Турция в страната ни са около 5% като те са ориентирани основно в търговската дейност, текстилната промишленост и електротехниката.

Руските инвестиции, според финансиста, не надвишават значително турските, като основните сфери, в които се влагат са енергетика, туризма, ще се наблюдава и интерес към недвижимите имоти, търговия, финансовата сфера и евентуално разширяване на интересът към високите технологии.

Споделяне

Още от Бизнес