Около 10 000 деца остават без детска градина в София на първо класиране

На второ класиране се очаква да бъдат приети още 3500 малчугани

Около 10 000 деца остават без детска градина в София на първо класиране

Около 10 000 деца остават без детска градина в София заради недостиг на места. Други 9907 деца са приети на първо класиране в столицата. Това стана ясно в понеделник от брифинг на директора на дирекция "Образование" Мария Минчева и новият зам.-кмет по образованието Мирослав Боршош. Класирането идва след скандал заради новата онлайн система за кандидатстване, която затрудни родителите заради изискване за двойно залагане на критерий за адрес. Част от родителите сметнаха, че е необходимо само едно вписване на тези данни.

В резултат на това общината отложи резултатите с три дни и даде нова възможност на родителите да коригират данните си.

"Имаме в сравнение с 2020 г. 4 000 повече кандидатстващи деца. Това, което показа първото класиране, е, че броят на класираните деца днес е около 10 000. Остават около 10 000 деца, които не са приети в детски ясли и градини, но имаме за второ класиране около 3 500 свободни места", посочи Минчева.

От думите ѝ стана ясно, че до края на годината се очаква да бъдат открити 1 083 нови места. През 2021 г. се строят 17 детски градини.

"Тези родители, чиито деца не са приети в детските градини, могат да се възползват от предоставянето на средства за покриване на разходите, които са направили за частна детска градина или за отглеждането на детето от друго такова физическо лице. Ваучери могат да получат само родители, чиито деца са на възраст от 3 до 6-годишна възраст. Това са деца, при които се провежда образователен процес", стана още ясно на брифинга.

Ваучерът е за близо 300 лева на месец.

Дискусионен се оказа въпроса дали родителите не са попълнили критерия за уседналост в системата заради недоглеждане или бъг в системата не е зачел избора им. За първи път тази година се дават две бонус точки, ако единият от родителите има постоянен или настоящ адрес, на който е 3 и повече години.

Оказа се, че през дадедните 3 допълнителни дни над 200 родители са пробвали да кандидатстват за първи път в класирането за детски градини. Кандидатурите им обаче са анулирани, защото се допуска само да се коригират данните на кандидатстване направено в срока до 7 май, но не и да се добавят нови кандидати.

Зам.-кметът по дигитализация Генчо Керезов обясни, че новопостъпилите регистрации на деца няма да бъдат взети предвид при първото класиране. "Валидни ще бъдат регистрираните деца към датата 7 май, до която изтичаше срокът за подаване на документите", обясни Керезов.

Заради отключване на електронната система за кандидатстване в петък родители излязоха на протест и поискаха в предходните дни оставката на кмета Йорданка Фандъкова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?