Около 100 000 мигранти ще бъдат екстрадирани от Германия до края на годината

Около 100 000 мигранти ще бъдат екстрадирани от Германия до края на годината

Германският канцлер Ангела Меркел очаква, че до края на тази година общо около 100 000 мигранти и бежанци без право на пребиваване ще са си заминали от Германия обратно за родните си страни, съобщава вестник "Велт", цитиран от БТА.

Една трета ще са хора, които са принудително върнати, каза Меркел в петък вечерта на конференция на областната структура на Християндемократическия съюз в Ноймюнстер. Около 60 000 ще са участници в програми за доброволно връщане.

Меркел напомни на федералните провинции на Германия, ако се налага, да експулсират онези кандидати за убежище, чиито молби са получили отказ. Това по думите ѝ ще увеличи готовността за участие в програмите за доброволно връщане в родината, в рамките на които засегнатите лица получават билет за самолет и стартова помощ в своята страна.

"Ако областните правителства не връщат хора и принудително, тогава естествено, че всеки ще си каже: Аз няма да го направя доброволно, защото няма да ми направят нищо", предупреди Меркел.

Повод за това стана решението на доминирания от левите и зелените Сенат на Берлин за рязко намаляване на експулсиранията.

Това обаче не отменя необходимостта от обратно връщане, каза Меркел. "Не е възможно всеки млад човек в Афганистан да идва в Германия."

До края на октомври по данни на федералното министерство на вътрешните работи 21 789 души са изведени от Германия. До края на септември е имало малко по-малко от 45 000 доброволни, субсидирани връщания в родната страна.

Към края на октомври задължени да напуснат Германия са били над 206 200 души, от които обаче 153 700 са имали разрешение да останат поне временно. 52 480 души е трябвало да заминат незабавно, пише "Велт".

Споделяне

Още от Свят