Около 100 млн. евро за 1000 малки български фирми по планa "Юнкер"

Около 100 млн. евро за 1000 малки български фирми по планa "Юнкер"

При изгодни условия повече от 1000 малки български фирми ще могат да вземат заеми за около 100 млн. евро през следващите три години по плана за инвестиции на Европа, съобщиха от представителството на Европейската комисия у нас.

Това става възможно, след като Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) и Сибанк сключиха първото споразумение по програма "Косме" (COSME) в България.

Програмата за конкурентоспособност на малките и средните предприятия (COSME) е механизъм на ЕС за финансиране с подкрепата на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) известен като Плана "Юнкер".

Така през следващите три години Сибанк ще може да предостави на малки и средни предприятия у нас заеми на обща стойност 200 милиона лева (около 100 милиона евро).

Заемите ще се отпускат с гаранция от ЕИФ по програма "Косме" с финансова подкрепа от Европейската комисия. Така Сибанк ще може да предложи допълнително финансиране при изгодни условия на повече от 1000 малки и средни предприятия.

"Това е невероятна новина за българските предприятия и българската икономика", заявява заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева, която отговаря за бюджета и човешките ресурси. Тя посочва, че в "тези много трудни стопански условия имаме нужда от възможно най-много инвестиции" и призовава фирмите да се възползват от възможността да получат изгодно кредитиране за 200 милиона лева.

"Подписването на гаранционното споразумение между ЕИФ и Сибанк е нов етап от успешното сътрудничество между двете институции. Така ще осигурим възможност на стотици малки и средни предприятия да изпълнят чудесните си предприемачески идеи при преференциални условия на финансиране", каза главният изпълнителен директор на банката Петър Андронов при подписването на споразумението.

Това е едно от първите споразумения по програма "Косме" в Европа, сключено с подкрепата на Европейския фонд за стратегически инвестиции.

Така Групата на ЕИБ отговаря на призивите на държавите членки, Европейската комисия и Европейския парламент в най-кратки срокове да стартира конкретни инициативи в рамките на ЕФСИ, с които да се ускори достъпът до кредитиране и да се осигурят гаранции за проекти, подпомагащи заетостта и растежа в ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?