Около 100 страни без САЩ вече са поканени на среща на върха за климата в Париж

Около 100 страни без САЩ вече са поканени на среща на върха за климата в Париж

Около 100 страни вече са поканени на срещата на върха за климата в Париж на 12 декември. За момента обаче САЩ не са сред тях, обяви във вторник френското президентство, цитирано от Франс прес.

Срещата на върха е организирана по повод втората годишнина от приемането на Парижкото споразумение за климата. В нея се очаква да участват 2000 души от стотината поканени страни и от 800 организации и частни и държавни институции. На срещата ще бъде направена равносметка извървения през двете години път.

"Ако не увеличим нашите усилия, ние няма да постигнем целта за свеждане на увеличаване на температурата до 1,5 градуса по Целзий до края на века. Трябва да удвоим усилията, трябва да направим скок напред", се казва в изявлението на Елисейския дворец.

През юни американският президент обяви, че ще изтегли САЩ от споразумението за климата. Това изтегляне обаче ще стане ефективно едва през 2020 г.

Парижкото споразумение за климата, ратифицирано засега от 168 страни, цели ограничаване на глобалното затопляне под 2 градуса по Целзий, дори до 1,5 градуса, в сравнение с нивото отпреди промишлената революция.

Същевременно в Бон продължава международната конференция за климата, открита вчера, предаде Ройтерс.

Група от 20 младежи и деца на възраст от 10 до 21 години изразиха гнева си, че възрастните изоставят младото поколение в усилията за борба срещу последиците от глобалното затопляне.

Сред младежите е Софи Кивлехан, която е правнучка на видния американски климатолог Джеймс Хансън. Тя призова възрастните да спазват своите обещания.

Групата от младежи е завела през 2015 г. иск срещу правителството на САЩ. Той е подаден в окръжен съд в щата Орегон.

Младежите твърдят, че американското правителство е знаело повече от 50 години, че въглеродният диоксид, отделящ се при изгарянето на изкопаемите горива, дестабилизира климата.

Споделяне

Още от Свят