Около 12 000 бежанци са напуснали Германия срещу парична компенсация

Около 12 000 бежанци са напуснали Германия срещу парична компенсация

Около 12 000 кандидати за убежище доброволно са напуснали Германия от февруари 2017 г. срещу парична компенсация. Това съобщи днес, позовавайки се на данните на германското вътрешно министерство, германският всекидневник "Цайт".


Миналата година Германия стартира програма за компенсации за бежанците, които проявят желание да напуснат страната. Пълнолетните получават от хазната от 800 до 1200 евро, а за всяко дете се отпускат от 400 до 600 евро. В случай, че чужденците си заминат от Германия, преди да бъде разгледана тяхната молба, те получават добавки. Предполага се, че ще могат да използват тези пари като начален капитал, за да се устроят в родината си.


Не се съобщава, колко пари са били изплатени за година и половина. Знае се единствено, че за тези цели в бюджета за 2017 г. са били заложени 40 милиона евро. Сред онези, които през дадения период са се завърнали у дома по тази програма, най-много са иракските граждани - 2 200 души.


Програмата е критикувана от говорителка на Левите Ула Йелпке. По думите ѝ, правителството фактически принуждава хората да заминават за държави където се води война и предоставя като компенсация тези "финансови стимули", поставяйки под заплаха чужденците и техните семейства.


От началото на мигрантската криза в Германия са пристигнали повече от милион бежанци.

Споделяне

Още от Европа