Около 12 000 евакуирани заради експлозии и пожар в склад за боеприпаси в Украйна

Сн. Архив

Около 12 000 души бяха евакуирани заради експлозии и пожар в склад за боеприпаси в украинската Черниговска област рано тази сутрин, предаде Ройтерс.

Няма загинали и ранени при експлозиите в склад за боеприпаси в украинската Черниговска област през нощта. Това съобщи генералният щаб на въоръжените сили на Украйна, цитиран от ТАСС. "Няма жертви, ранени и травмирани сред военнослужещите и служителите от въоръжените сили и сред местното население", информира той във Фейсбук.

Службата за сигурност на Украйна съобщи, че сред възможните версии за пожара разследва възможността да е била извършена диверсия, предаде ТАСС.

Пожарът е бил предшестван от четири експлозии, каза заместник-началникът на генералния щаб на въоръжените сили на Украйна Родион Тимошенко. И според него най-вероятно става дума за саботаж.

По данни на украинския генерален щаб в арсенала тази сутрин са ставали по 2-3 експлозии в секунда.

Говорителят на прокуратурата Андрий Лисенко предупреди в ефира на местна телевизия, че експлозиите на боеприпаси може да продължат над едно денонощие.

Украинската държавна служба за извънредни ситуации съобщи, че общата територия на арсенала на министерството на отбраната в района на град Ичня, Черниговска област, е около 682,6 хектара.

Въздушното пространство в радиус от 30 км бе затворено, а движението на автомобили и влакове в района - спряно. Службите за извънредни ситуации съобщиха за нарушаване на електро- и газоснабдяването.

В зоната, където има опасност от поражения при евентуални следващи експлозии, попадат 30 населени места, откъдето вече бяха евакуирани над 12 000 души, съобщи държавната служба за извънредни ситуации. По нейни данни в склада са се съхранявали около 88 000 тона боеприпаси.

Тимошенко обаче заяви, че данните на службата за количеството боеприпаси е невярно. В същото време той отказа да каже колко тона боеприпаси са се съхранявали в склада, като изтъкна, че това е държавна тайна.

Експлозиите, предизвикали тази нощ пожар в склад за боеприпаси в украинската Черниговска област, ще бъдат разследвани по член за "небрежно отношение на военнослужещ към службата, довело до тежки последици", съобщи пресслужбата на военната прокуратура към Централния военен окръг на Украйна.

В арсенала, пострадал при инцидента, са складирани предимно ракети, изстрелвани от комплекси за противовъздушна отбрана, каза пред телевизия "112 Украина" военният експерт Олег Жданов.

"Това са ракети за системи за ПВО. Артилерийските и танковите боеприпаси там са малко. В арсенала бе изградена и линия за утилизация на големи боеприпаси и ракети", посочи той.

Експертът предупреди, че пожарът във военните складове може да доведе до мащабна трагедия за местното население, тъй като "снарядите може да се разхвърчат на 25 км".

Споделяне

Още от Европа