Около 12% от гимназистите имат зелен сертификат и няма да бъдат тествани

Около 12% от гимназистите имат зелен сертификат и няма да бъдат тествани

По-големите деца 5% са преболедували с документ, общо 12% от учениците в гимназиален етап няма нужда да правят тестове, защото се смята, че те са "по-безопасни", тъй като имат зелен сертификат.

Това каза пред БНТ министърът на образованието Николай Денков, който подчерта, че освободени от тестване деца има и в прогимназиалния етап.

“От днес има тестове, което позволява от понеделник всички ученици да бъдат в клас, няма проблем да започнат и във вторник, ако училището не може да създаде организация”, посочи той.

По думите му в началото се очаква по-малък брой ученици, което се е наблюдавало при учениците 1-4 клас. В момента 89% от тях посещават занятията, посочи министърът.

Ваксинираните учители са 46-48%. Учителите са сред най-ваксинираните, в последните дни има забавяне в процеса, но призовавам всички - това е въпрос на разум, каза Денков.

Денков каза още, че на експертните съвети на Министерството на здравеопазването няма представител на Министерството на образованието и призова това да се промени. Има 2 проблема - при така дефинираните изисквания, в заповедта на Министерството на здравеопазването - точка 20-а, буква А, нямаше тестове при 2 пъти седмично тестване. Като втори проблем Денков отчете комуникацията, като родителите не са имали яснота какво се случва.

Министърът добави, че затварянето на училищата е било изненадващо за него. Най-тежък удар беше, когато беше обявено, че има 1 млн. тестове, но това не се случи. Тогава запознах премиера Янев, имахме среща със здравния министър, в сряда казах категорично, че трябва да се промени заповедта. За щастие, в четвъртък тя беше променена, за да имаме едно тестване седмично, посочи Денков.

Той призова учителите да оставят децата да се адаптират към присъственото обучение, преди да започнат с изпитите.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?