Около 13 000 фирми в Еврозоната са застрашени от фалит заради кризата с Covid-19

Увеличението на несъстоятелностите в региона може да достигне 20%, прогнозира Euler Hermes

Около 13 000 фирми в Еврозоната са застрашени от фалит заради кризата с Covid-19

Около 13 000 фирми в Еврозоната са застрашени от фалит заради кризата с Covid-19. Това показва анализ на един от лидерите в застраховането на търговски кредити Euler Hermеs.

Сред застрашените са предимно малки, средни и средноголеми компании, които още преди избухването на пандемията са били оценени като рискови. В момента очакванията са да не могат да издържат на новите икономически предизвикателства.

Актуализираната прогноза на Euler Hermes за Западна Европа е за увеличаване на несъстоятелностите с 16% за 2020 г. спрямо предходната, въпреки усилията, които полагат правителствата за ограничаване на кризата. При песимистичен сценарий обаче ръстът може да достигне и до 20%.

Най-тежко се очаква да бъдат засегнати бизнесите в Нидерландия, Италия и Испания с увеличение на фалитите съответно от 21%до 27% , от 18% до 21% и от 17% до 20%.

Следват ги Франция, Обединеното Кралство и Белгия с от 8% до 11% ръст на фалитите и Германия с от 7% до 9%.

Като най-рискови сектори в Еврозоната се определят строителството, селското стопанство и услугите. Сред проблематичните попадат и търговията на дребно, производството на машини, автомобилният сектор и транспортът.

Според анализаторите оборотите на компаниите в Еврозоната се очаква да се свият с между 15 и 25% в пика на кризата с Covid-19 в зависимост от това дали тя ще продължи един или два месеца.

Прогнозата за цялата 2020 година е за намаление на оборотите между 12 и 18%.

Комбинацията от шок във вътрешното потребление и силно ограничение на външната търговия ще доведе до намаление на брутният вътрешен продукт на Еврозоната с 1.8% при карантина от един месец и с 4.4% при строги ограничителни мерки за два месеца, смятат експертите на Euler Hermes.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?