Около 13 000 фирми в Еврозоната са застрашени от фалит заради кризата с Covid-19

Увеличението на несъстоятелностите в региона може да достигне 20%, прогнозира Euler Hermes

Около 13 000 фирми в Еврозоната са застрашени от фалит заради кризата с Covid-19

Около 13 000 фирми в Еврозоната са застрашени от фалит заради кризата с Covid-19. Това показва анализ на един от лидерите в застраховането на търговски кредити Euler Hermеs.

Сред застрашените са предимно малки, средни и средноголеми компании, които още преди избухването на пандемията са били оценени като рискови. В момента очакванията са да не могат да издържат на новите икономически предизвикателства.

Актуализираната прогноза на Euler Hermes за Западна Европа е за увеличаване на несъстоятелностите с 16% за 2020 г. спрямо предходната, въпреки усилията, които полагат правителствата за ограничаване на кризата. При песимистичен сценарий обаче ръстът може да достигне и до 20%.

Най-тежко се очаква да бъдат засегнати бизнесите в Нидерландия, Италия и Испания с увеличение на фалитите съответно от 21%до 27% , от 18% до 21% и от 17% до 20%.

Следват ги Франция, Обединеното Кралство и Белгия с от 8% до 11% ръст на фалитите и Германия с от 7% до 9%.

Като най-рискови сектори в Еврозоната се определят строителството, селското стопанство и услугите. Сред проблематичните попадат и търговията на дребно, производството на машини, автомобилният сектор и транспортът.

Според анализаторите оборотите на компаниите в Еврозоната се очаква да се свият с между 15 и 25% в пика на кризата с Covid-19 в зависимост от това дали тя ще продължи един или два месеца.

Прогнозата за цялата 2020 година е за намаление на оборотите между 12 и 18%.

Комбинацията от шок във вътрешното потребление и силно ограничение на външната търговия ще доведе до намаление на брутният вътрешен продукт на Еврозоната с 1.8% при карантина от един месец и с 4.4% при строги ограничителни мерки за два месеца, смятат експертите на Euler Hermes.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво да се прави при бързото разрастване на коронавирусната зараза?