Около 15 млн. лв. ще похарчат студентите за 8 декември

Зимните курорти са предпочитани за празника, около 4000 български студенти ще празнуват в чужбина

Около 15 млн. лв. ще похарчат студентите за 8 декември

Около 15 млн. лв. ще похарчат студентите на празника си, показват прогнозите на Института за анализи и оценки в туризма. Очаква се около 240 000 студенти и преподаватели от 51 висши училища в страната да празнуват на 8 декември.

Предпочитаните от тях дестинации тази година са зимните курорти - Банско, Пампорово и Боровец, коментира Константин Занков от Института за анализи и оценки в туризма пред "Блумбърг телевизия България".

Други курорти като Велинград, Сандански, Хисаря и по-малки населени места като Чифликсъщо привличат младите хора за празника, каза Занков.

Той обясни още, че сумата, която ще похарчат студентите, зависи от разстоянието, мястото на отсядане и броя нощувки. В къщите за гости разходите са по-малко в сравнение с хотелите.

Освен в София най-много студенти ще празнуват в Пловдив, Велико Търново, Варна и Благоевград.

Рекордно много - около 4000 български студенти, са избрали да отбележат празника в чужбина, основно в европейски градове – Прага, Будапеща, Рим, Виена. Увеличението, което наблюдаваме сега, е главно заради евтините полети на ниско тарифните авиокомпании, каза Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма пред бТВ.

Според статистиката студентите средно са заделили по 60 лева за празника.

От МВР обещаха засилено полицейско присъствие в курортите. Проверки ще има и по пътищата за неправоспособни млади шофьори, както и за водачи под въздействието на алкохол и наркотични вещества. 

За първи път студентският празник се отбелязва в България през 1903 г. През 1944 г. датата е заменена със 17 ноември - Международен ден на студентската солидарност, а през 1962 г. празникът на университета отново е възстановен на 8 декември.

От 1994 г. насам Съветът на ректорите на висшите училища приема 8 декември за неучебен ден и за празник на българските студенти.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?