Около 150 млн. деца работят принудително

Около 150 милиона деца на възраст между 5 и14 години, или почти всяко шесто дете в тази възрастова група, са принудени да се трудят, сочат данни на УНИЦЕФ, обявени в срядо.

 

Според последните изчисления на Международната организация на труда, 7.4 милиона деца в същата възрастова група са ангажирани с домашен труд, при който са експлоатирани. Макар че не всички деца домашни работници страдат от насилие или експлоатация, те са особено уязвими по отношение на трафик, принудителен труд и най-лоши форми на детски труд, което прави домакинската работа една от най-широко разпространените и потенциално експлоататорски форми на детски труд в света.

 

Според УНИЦЕФ милиони деца работят, за да издържат семействата си, но е неприемливо това да правят деца, които са твърде малки и би трябвало да са на училище. "Ние разбираме, че много деца работят, за да изхранват семействата си", каза Сюзан Бизел, глобалният ръководител на УНИЦЕФ за закрила на детето.

 

"Въпреки това, когато децата са принудени да извършват най-опасните форми на труд, когато заради това пропускат училище, когато са изложени на риск и тяхното здраве и благосъстояние са обезценени, това е неприемливо. Трябва да се предприемат действия за преодоляване на ситуацията, включително за предотвратяването на подобни случаи", посочва тя.

 

В някои страни иновативните дейности за прекратяване на детския труд вече имат възвръщаемост. В индийския щат Гуджарат, например, УНИЦЕФ си партнира с фондация ИКЕА за създаване на Мрежи за подрастващи момичета (Adolescent Girls Networks – AGN), които обучават младите хора по въпроси, свързани с нарушения на правата на децата, включително детския труд и детските бракове.

 

Такива мрежи са сформирани във всички 3450 села в щата Гуджарат, с около 35 000 членове, които се застъпват за правата на децата, участващи в детски труд. Те идентифицират и други деца, работещи в памуковите полета, например - и след това убеждават родителите им да ги върнат обратно на училище. Идентифицирани са били 61 827 деца, извън училище, заради детски труд. Около 20 000 деца от тях сега отново посещават училище.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?