Около 150 нелегални имигранти бедстват край гръцкия бряг

Гръцките власти обявиха в петък началото на спасителна операция, след като се разбра, че около 150 нелегални имигранти бедстват на скалите край малкия остров Елафонисос, южно от п-в Пелопонес, съобщи БТА в петък.

Според първоначалната информация един от нелегалните имигранти, който се намирал в плавателен съд, се обадил по мобилния си телефон и алармирал за помощ. В района има катери на гръцките пристанищни власти и риболовни кораби, които да съберат и транспортират до сушата нелегалните имигранти.

От началото на събитията покрай Арабската пролет нелегалната имиграция към Гърция се увеличи многократно и се наложи местните власти да искат помощ от ЕС. Бе подписано и споразумение с агенцията за външните граници на ЕС Фронтекс с цел по-ефективното контролиране на границите на общността.

По данни на агенцията през 2011 г. са засечени 57 хиляди души, преминали нелегално границите на Гърция. Година по-рано броят им е бил по-малък. Южната съседка е критикувана от ЕС и е под натиск заради нерешени проблеми с имиграцията и подлежи на нова оценка от Европейската комисия през юни.

Споделяне

Още от Балкани