Строителни фирми масово се оттеглят от ремонтите, защото не са получили пари

Около 190 пернишки домакинства са поискали кризисно настаняване

Над 10 хил. домакинства пострадаха от труса през май

Близо 190 семейства от Перник са поискали да бъдат кризисно настанени, обяви в четвъртък кметът на града Росица Янакиева. По думите ѝ около 60 от тях ще могат да бъдат настанени в различни общински сгради.

Планира се за целта да бъдат предложени сгради в Батановци, Мещица, ученическото общежитие в Мошино, както и на други места. По неофициална информация от междуведомствената комисия вече са налични 180 000 лева за ремонти на пострадали от земетресението на 22 май.

 

"Ние ще направим всичко възможно тези помещения да бъдат ремонтирани, за да бъдат настанени хората", добави Янакиева с уточнението, че информацията на министър Томислав Дончев, че общината не е предложила места за кризисно настаняване, се разминавала с истината.

 

Екипи от конструктори и лицензирани оценители са направили оценка на 7 574 пострадали обекти, изпратени в междуведомствената комисия за действия при бедствия и аварии са 6 616 комплекта документи.

 

Поискали сме 18 млн. лв. за възстановяване на пострадали домове и подпомагане на гражданите, от междуведомствената комисия са предоставени 1.7 млн. лв., каза Янакиева. За общински сгради са отпуснати 3.5 млн. лв. при поискани 9,5 млн. лв.

 

На срещата стана ясно още, че хората от Батановци и село Черна гора обмислят протест, защото се оказало, че междуведомствената комисия не им е отпуснала помощ. Янакиева коментира, че ще се срещне с тях, но все пак предупреди, че пари се дават за по-пострадали райони.

 

Междувременно се оказа, че фирми, ангажирани с ремонтите на пострадали сгради в Перник, масово се оттеглят, тъй като все още не са получили пари. По предварителни данни задълженията на общината към тях възлизат на около 1.6 млн. лева. Предвижда се тези средства да бъдат преведени след приключването на проверките в общината, извършвани от прокуратурата и Агенцията за финансова инспекция.

 

На 255 домакинства в общината са отпуснати помощи, каза още Янакиева. Тя обясни, че решенията на междуведомствената комисия били повече, но за част от първите подадени документи се е наложило допълнително комплектоване. В общината са постъпили 8507 молби на граждани, от тях малко над 7 000 са за възстановителни помощи.

 

В четвъртък бе обявено още, че във всички областни градове доброволци на БЧК ще събират помощи за пострадалите от земетресението. На кратък номер 1255 всеки може да изпрати SMS в помощ на засегнатите. В набирателната сметка на БЧК има 730 000 лв., каза Янакиева Парите са достатъчни за десет сглобяеми къщи. От тях седем ще бъдат в община Перник и три в община Радомир, допълни кметът.

 

В дарителската сметка на общината са постъпили 189 712 лв., отчете още Янакиева. Средствата се изразходват по решение на общинския съвет. Останали са неразплатени 28 500 лв. за ремонт на кметството в гр. Батановци, където е преместена детската градина.

 

Близо 14 млн. лв. са осигурени до този момент за възстановяване на обществени сгради, училища, детски градини и за физически лица, каза областният управител на Перник Иво Петров пред БНР. Очакваме още пари, допълни той.

 

Трусът нанесе щети на над 10 000 домакинства. Местните жители, чиито домове пострадаха от труса, получиха около 1.850 млн. лв. от междуведомствената комисия по отстраняване на последиците от бедствия и аварии. Пет са поисканите досега сглобяеми къщи, има фирма, която ще ги строи.

 

"Тези, които бяха по-малко засегнати, също получиха средства, за да могат да започнат ремонти. В началото се даде рамо на всеки един за най-спешни ремонти, обясни Петров и допълни, че все още има все още има хора, които не са се прибрали по домовете си не защото не са обитаеми, а заради стреса и шока, който са преживели при земетресението.

Споделяне

Още от България