Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Около 190 предприятия с право на държавна помощ заради скъпия ток

Безплатни въглеродни емисии се предвиждат пък за електроцентрали и преносни и разпределителни дружества

3 коментара
Около 190 предприятия с право на държавна помощ заради скъпия ток

Около 190 български предприятия, които са потърпевши от нарастващите заради въглеродните емисии цени на тока, ще получат право на държавна помощ, за да не изнасят производствата си в страни, които не ограничават изхвърлянето на парникови газове и където биха работили по-евтино, оставайки конкурентни. Компенсациите ще са в размер до 25 на сто от приходите на България от ежегодната продажба на спестени СО2 емисии в европейската търговия и ще започнат да се предоставят до края на 2020 г., но с опция това да продължи до 2030 г.

Това предвиждат промени в Закона за ограничаване изменението на климата, които предстои да бъдат одобрени от Министерския съвет. Паралелно Министерството на икономиката ще трябва да изготви наредба, определяща кои предприятия и по какъв начин могат да се възползват от помощта, сроковете за даването ѝ и график за плавното намаляване на субсидирането, за да не се получи прекомерна компенсация на индустриалните консуматори на електроенергия. 

За възможността енергоемките предприятия да бъдат компенсирани за увеличените цени на тока от поскъпналите парникови квоти съобщи в средата на декември 2018 г. енергийният министър Теменужка Петкова. За целта е нужно България да приеме законодателни промени и правила, които впоследствие да бъдат одобрени от Европейската комисия, поясни тогава тя.

Мерките на правителството са закъснели като се има предвид, че такива помощи са възможни от 2012 г. и се предоставят вече в десет държави от ЕС. Според сегашните европейски правила, до края на 2020 г. предприятията могат да получават до 25 процента от приходите от продадени държавни въглеродни емисии. От междуведомствената група, изготвила промените, обаче посочват, че в момента директивата се преразглежда и емисионната помощ ще продължи и след 2021 г. до 2030 г.

Плановете на правителството са всяка година да се заделя до една четвърт от СО2 приходите, които например за 2019 г. се прогнозира да са 750 млн. лв., но ще нарастват предвид очаквания ръст на цените на парниковите квоти. През последната година емисиите са поскъпнали с близо 130% - от 8 евро на тон въглероден двуокис на 25 евро и прогнозата е цените да стигнат  30 евро.

Тези разходи влизат директно в цената на тока, защото въглищните централи ги купуват, за да покриват екоизискванията за изхрвълрлени вредни газове. Поради тази причина последната година това е увеличило с около 40 процента цената на тока за индустрията, посочват от междуведомствената група, изработила поправките в климатичния закон. Сега предвижданите компенсации ще доведат до известно облекчаване на най-засегнатата категория енергоемки производства.

Кой ще се възползва от тях и по какъв начин предстои да се разбере, но междувременно друг европейски регламент позволява подпомагане на производителите на ток и мрежовите оператори. Енергийното министерство е изготвило проект на правила за предоставяне на безплатни парникови квоти на електроцентрали и преносни и разпределителни дружества в периода 2021- 2030 г., ако изпълняват инвестиции за намаляване изхвърлянето на въглероден двуокис. Това реално ще даде глътка въздух за държавната ТЕЦ "Марица Изток 2", която в момента почти не може да продава скъпата си енергия на борсата за ток именно заради скъпите парникови квоти. Това обаче ще освободи финансов ресурс и за "Електроенергийния системен оператор", "Булгартрансгаз" и дори частните електроразпределителни и газоразпределителни дружества, ако инвестират в рехабилитация на инфраструктурата си. Те също имат известни задължения за намаление на екологичния си отпечатък чрез въглеродните емисии.

Според проекта на правилата за безплатното разпределяне на квоти, публикуван миналата сряда от енергийното министерство за обществено обсъждане, достъп до помощта ще имат два типа оператори. Едните са производители на електроенергия с номинална топлинна мощност над 20 MВ (с изключение на инсталациите за опасни или твърди битови отпадъци), другите са преносни и разпределителни оператори. Всички те обаче трябва да изпълняват проекти за модернизация, разнообразяване на използваната енергия с акцент върху възобновяемата и да трансформират производството си така, че да намалят изхвърляните от самите тях въглеродни емисии. Ще се подпомагат и проекти за рехабилитация на енергийната инфраструктура. Няма да се подпомагат дружества със задължения, такива, които трябва да връщат друга държавна помощ, или са в процедура на оздравяване.

Важно изискване е подпомаганите проекти да не водят до увеличаване на енергийните мощности и ако се предлага финансиране на нова такава, това ще е възможно, само при извеждане от експлоатация на по-голяма стара и и по-замърсяваща мощност за производство на ток.

Друго условие ще е стойността на планираните инвестиции да е поне равна на пазарната стойност на безплатно разпределяните квоти, като цената ще е според постигнатата средногодишна цена на СО2 квотите в европейската платформа за търговия за предходната година. Ще се взема предвид и необходимостта да се ограничат свързаните с инвестициите повишения на цените.

Безплатните квоти ще се разпределят в търгове в две групи – за инвестиции от 12.5 млн. евро и нагоре и за вложения под този праг. Една инсталация не може да кандидатства с проекти над 12.5 млн. евро.

За големите проекти се предвижда първият търг да се състои зо 30 юни 2021 г., а вторият да е в периода между 1 януари е 30 юни 2025 г. За по-малките инвестиции са планирани три търга  - до 30 юни 2020 г., между 1 януари и 30 юни 2023 г. и от 1 януари до 20 юни 2027 г. Кандидатите трябва да внесат конкретни проекти с график на изпълнение, осигурено финансиране и описание на източниците на парите и анализ за ефекта върху парниковите емисии.

Изпълнението на подпомогнатите проекти ще се следи изкъсо всяка година от енергийното ведомство и ако получила безплатни квоти инвестиция бъде отменена или не постигне заявените резултати, емисиите ще се отнемат и ще се разпределят допълнително в нова тръжна процедура, предвижда проектът за механизма на държавната помощ..

анкета

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

3 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Лизи Гугуткова
  #3

  Ilian Vassilev Това е само увод в бъдещето на българската енергетика. Трябва да се приближим плътно към цената от 11 евроцента за КВтч, която устройва проекта АЕЦ "Белене". И на принципа на бавното нагряване на водата - клиентите да свикнат. За да може НЕК да бъде спасен, защото в противен случай трябва да отпише над 3 милиарда лева загуби, а това ще го потопи. Иначе никой не пита защо най-евтината енергия е продадена на посредник, който качва цената яко, защо отнемат студения резерв на ТЕЦ "Марица-изток"-2, за да го дадат на скъпите ТЕЦ "Варна".

 2. Коментарът е изтрит в 11:04 на 3 юли 2019 от автора.
  #2
 3. Лизи Гугуткова
  #1

  ГЪРЦИЯ ВЕЧЕ Я НАЛАЗИХА-ЩЕ ВИДИМ: Euractiv: ЕС трябва да блокира отчаяния опит на Гърция да субсидира тока от въглищни централи 02.7.2019 | 11:55 Гръцките потребители ще трябва да платят сметката за въглищните централи , според предложената от правителството схема, заобикаляща наскоро договорените правила на пазара на електроенергия в ЕС, които определят срокове за субсидии за въглища,

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

Участвам