Около 20 000 неизправни асансьора може да бъдат спрени

Около 20 000 неизправни асансьора може да бъдат спрени

Около 20 000от общо 80 000 неизправни асансьора може да бъдат спрени всеки момент. Това съобщиха от Българската асансьорна асоциация след поредния инцидент станал в петък във Велинград.

Компанията, обслужваща асансьора във Велинград, в чиято шахта падна човек, е била предупреждавана многократно от Комисията за технически контрол. Същото се отнася и за много други такива фирми. За напред на всяка фирма допуснала грешка ще ѝ се отнема лиценза.

До края на годината трябва да е готов списъкът на фирмите, които обслужват асансьорите.

До 1 март 2015 г. на всички асансьори в страната трябва да се монтират предпазни щитове под кабините. По действащата нормативна уредба срокът беше до края на 2018 г., но заради зачестилите инциденти с асансьори Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) съкращава сроковете, съобщиха от ведомството.

"Още в първите дни на следващата година ДАМТН ще извърши последващи проверки и ако след това бъдат открити опасни съоръжения – лицензиите на фирмите ще бъдат отнети и няма да бъдат възстановявани", закани се председателят на ДАМТН инж. Стефан Цанков.

Той съобщи, че има подкрепата на Министерството на икономиката за законодателни промени, свързани с недопускането на извършване на дейност по поддръжка и надзор на асансьори от фирми, които са нарушавали правилата за безопасност и са поставяли в риск живота и здравето на ползвателите наасансьори.

Цанков съобщи, че е приключила проверката на инцидента във Велинград. "Имаме обосновано предположение, че са били изключени (шунтирани) защитните системи на асансьора, за да не бъде викана поддържащата фирма често. Само в този случай е възможно едновременно да не сработят 3 защитни системи, които на практика се оказа, че са технически изправни", каза той.

По думите му при подаване на сигнала за инцидента от страна на хотела към поддържащата фирма, нейни служители, вместо да слязат в шахтата, където лежи пострадалият и да спрат асансьора от там, неясно защо са се качили първо в машинното на осмия етаж, от където се спират и пускат тези защитнисистеми. Надяваме се скоро следствието да излезе с ясно становище по тези предположения, каза още Цанков.

ДАМТН ще потърси отговорност от хората, които се опитаха да прикрият инцидента. Започва и проверка на всички съоръжения, които поддържа въпросната фирма, добави той.

Споделяне

Още по темата

Още от България