Около 200 полицаи и пожарникари протестираха пред парламента

Огнеборците демонстрираха остарялата техника, с която работят

Около 200 полицаи и пожарникари се събраха в четвъртък пред парламента с искане за по-високи заплати още през тази година. Протестът бе анонсиран от синдикатите в МВР като втория национален след този в началото на юли, но за разлика от тогава, сега присъстваха няколко пъти по-малко служители.

Фокусът на проявата бе съсредоточен върху мизерните условия на труд, при които са принудени да работят огнеборците. За целта на пл. "Народно събрание" бе докарана и пожарна кола, а няколко пожарникари направиха и демонстрация на спасителна акция.

"Мястото не е случайно избрано. 2015-а година ние изкарахме на 20 метра оттук в една палатка 44 дена протест. Имахме определени изисквания тогава. Подчертавам – те са социални, икономически и свързани с физическото оцеляване на нашите колеги – членове на "Пожарна безопасност и защита на населението". А именно искахме, настоявахме екипите в България, екип на една пожарна да бъде от трима човека – шофьор и двама бойци", заяви Илия Кузманов от Синдикалната федерация на служителите на МВР (СФСМВР).

Въпреки че според международните стандарти в един противопожарен автомобил трябва да има по 6 души, обикновено в българската пожарна често се случва да има по двама или трима.

"Категорични сме в исканията и за тази наша категоричност изключително много допринася и ръководството на МВР, което до този момент не е започнало същински преговори с нас по исканията. МВР сериозно бърка социалния диалог, който под някаква форма тече на заседанията на Съвета за социално партньорство, и преговорите по исканията от протеста. Това тяхно неразбиране, за съжаление, се превръща вече и в проблем", добави Кузманов.

Основното искане на протестиращите служители на МВР е за минимум 15% увеличение на всичкиз аплати във вдомството със задна дата от тази година. Първоначално синдикатите настояваха то да се случи от 1 юли, но след като желанието им не бе удовлетворено, вече искат доходите им да бъдат увеличени със задна дата от 1 февруари. Нито премиерърт Бойко Бпорисов, нито финансовият министър Владислав Горанов обаче засега са коментирали подобна възможност.

По време на последното заседание на Съвета за социално партньорство във вторник зам.-министър Стефан Балабанов за пореден път отхвърли възможността заплатите на служителите да бъдат увеличени през тази година. Той обеща единствено ръководството на МВР да предложи на правителството "значително увеличение" от 1 януари догодина. Според разчетите на министерството 15-процентно увеличение на заплатите ще да струва на бюджета 136 млн. лева годишно.

"Колко ще бъдат увеличени, това ще зависи от бюджета, от рамката на бюджета, от министъра на финансите. Аз искам те да получават по 2000 евро на месец, само че бюджетът на държавата не позволява в момента това, което те искат. Не знам с колко процента, не бих могъл да ви отговоря и не знам точно от кога", коментира малко преди протеста в четвъртък зам.-министър Стефан Балабанов.

Междувременно синдикатите организарат нов голям протест пред парламента на 21 октомври, като дотогава проявите им ще продължат щафетно в различни градове на страната. Ако управляващите не удовлетворят исканията им до 5 януари догодина, след това протестиращите ще започнат всекидневни действия, обяви вече шефът на СФСМВР Валентин Попов. Паралелно с протеста в София в четвъртък е предвидено и подобно събиране във Варна.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?