Около 2000 стартъпи са създадени у нас за 5 години

Около 2000 стартъпи са създадени у нас за 5 години

Около 2000 стартиращи компании са създадени за последните пет години са създадени в България. От предприятията, в които са инвестирали инвестиционни фондове, около половината все още съществуват, а 40% са получили последващо финансиране. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев при представяне на процедурата за "Насърчаване на предприемачеството" на оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" в Пловдив.

Бюджетът на процедурата е 67 млн. лв. Очакванията са с тях да бъдат финансиране повече от 350 проекта. Безвъзмездната помощ за всеки един от тях ще бъде до 200 хил. лв. Право да кандидатстват имат стартъпи създадени след 31 декември 2016 г., каза Александър Манолев.

Той посочи, че интересът към схемата е сериозен. Очакванията на експертите са в рамките на кандидатстването да получат над 2000 проектни предложения.

"Очаквам прогнозата на експертите да е вярна, защото колкото повече са проектите, толкова по-високо ще е и качеството на спечелилите финансиране", коментира Манолев.

Към днешна дата по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" са изплатени над 700 млн. лв. Сключени са 1850 договори на обща стойност 1.7 млрд. лв.

Пловдив е един от регионите, които показват много добри резултати в работата с европейските проекти, като за миналия програмен период на оперативна програма "Конкурентоспособност" са изпълнени 302 договора за безвъзмездна финансова помощ с размер на изплатените средства от над 200 млн. лв.

Не по-малък е интересът и през настоящия програмен период на програма "Иновации и конкурентоспособност". До момента в региона са сключени договори за над 170 млн. лв., а повече от половината от тях са вече успешно усвоени, стана ясно по време на събитието.

"Това показва, че българските стартъпи са устойчиви и наистина се надявам, че с процедурата, която стартираме ще дадем още един тласък за тяхното развитие", допълни Александър Манолев.

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?