Около 2500 протестиращи призоваха да спре бетонирането на плажовете

Около 2500 души се събраха в четвъртък вечерта на шествието и последвалия митинг пред парламента в защита на българската природа и срещу поголовното застрояване на плажовете. Това е втора демонстрация след първата, проведена в понеделник и провокирана от подновения скандал със застрояването на Иракли. На шествието този път се зъбраха значително повече хора от миналия път.

Протестиращите настояха да се приеме предложението на природощатници за създаване на Национален парк "Българско Черноморие" , който да защити от застрояване Иракли, Карадере, Камчийски пясъци - Шкорпиловци, дуранкулашкото езеро Света Ана, Шабленските езера, "Корал", Аркутино, "Дюни" и Маслен нос - брегът и плажовете между "Перла" и резервата "Ропотамо".

Полицейското присъствие отново бе солидно – поне десет патрулки и десетки полицаи конвоираха шествието, докато протестиращите се придвижваха до Народното събрание. Там множеството отново скандира "Мафия! Мафия! и "Свобода и граждански права".

 

След повторените от миналия протест подскоци с викове" Кой не скача и не пее, той за плажа нв милее!", предимно младите хора пуснаха в небето китайски огнен фенер и го изпратиха с възгласи "Да спасим Иракли!". Скоро след излитането си обаче фенерът се приземи върху покрива на парламента.

 

Демонстрацията, която бе солидно озвучена от викове "Оставка" продължи малко повече от час.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?