Около 2500 строителни фирми се очаква да се включат в санирането

Около 2500 строителни фирми се очаква да се включат в санирането

Около 2500 малки и средни строителни фирми могат да участват в Националната програма за енергийна ефективност на жилищата. Такива са очакванията на Строителната камара, съобщи Министерството на регионалното развитие.

Ръководството на камарата е имало среща с министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова по въпроса.

Строителите са предложили въвеждането на типови документи при провеждането на обществените поръчки, когато избира на изпълнител ще бъде по критерия най-ниска цена. Министър Павлова е приела предложението и е заявила, че очаква да ѝ бъдат предоставени документите.

Разходите за охрана и логистика на процеса по изпълнение на мерките за енергийна ефективност трябва да бъдат заложени в офертите на изпълнителите, защото няма да има анекси и доплащане по вече сключени договори за изпълнение, е обяснила Лиляна Павлова на строителите.

Програмата за санирането на домовете дава възможност за топлофицираните жилища с вертикалните щрангове да се сменят с хоризонтални, за да се постигне по-справедливо индивидуално отчитане на абонатите, е посочила още министър Павлова.

Строителите са настояли общините да направят конструктивните и енергийните обследвания на сградите и едва след това да възложат инженеринга на строителните компании.

Надзорните фирми пък трябва да обръщат много сериозно внимание на изпълнението на всички дейности още от самото начало до края на целия процес по санирането, са призовали още строителите.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес