Около 3% от плоския данък на гражданите да остава в общинските бюджети

Около 3% от плоския данък на гражданите да остава в общинските бюджети

Около 3% от подоходния данък на гражданите трябва да остава в общинските бюджети. Това е позицията на Националното сдружение на общините, съобщи изпълнителният директор Гинка Чавдарова във Варна.

Такава промяна в законодателството ще бъде стъпка към реалната финансова децентрализация и ще осигури на общините по-добри доходи, посочи Чавдарова.

Националното сдружение на общините настоява и за приемането на нов закон за местните данъци и такси. Наложителна е промяната при определянето на данъчната основа на имотите, посочи Чавдарова. Според нея е най-добре изчисляването да става на база стойността на имота, без значение в кое населено място се намира.

Общините искат и корекция на Закона за управление на отпадъците. Според Чавдарова проблем е предвиденото повишаване на елемента от таксата за битови отпадъци за депонирането на боклуците. От 3 лева тази част от таксата стана 15 лв. през тази година, а от 2014 г. ще скочи на 35 лева на тон отпадъци. Предложението на общините е сумата да се замрази на 15 лева, а през новия програмен период да се заложат серия от мерки за изграждане на сепариращи инсталации и депа в страната, което да предотврати санкциите за кметствата.

Растящият размер на таксата беше въведен от правителството на ГЕРБ с цел да се намали изхвърляния отпадък. Идеята беше събраните средства да отидат за закриване на старите сметища и да се финансира част от новите регионални депа, които се бавят по оперативна програма "Околна среда".

Традиционният Ден на диалога за среща между общинари и депутати ще бъде на 30 септември. На него местната власт ще настоява за промени в закона за публичните финанси, който влиза в сила през 2014 г., така че да отпаднат текстовете, с които се отнема финансовата независимост на общините.

Събираемостта на местните данъци и такси в страната върви с много добри темпове, каза Чавдарова. По думите ѝ общините изпитват обаче сериозни финансови затруднения, защото не получават нормално трансферите си от републиканския бюджет.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?