Около 30 дка изгорели в резервата "Сребърна"

Сн. РИОСВ-Русе

Около 30 дка сухи треви са изгорели в резервата "Сребърна", съобщиха от регионалната екоинспекция Русе, която отговаря за района. Смята се, че пожарът е умишлен.

Подобен инцидент възникна наскоро и край Шабленското езеро, което освен това беше умишлено източено, тъй като наводнило част от правителствената резиденция, която се намира на брега му. Природозащитници алармираха, че това е унищожило местообитанията на застрашени видове, които гнездят в и край езерото. Министърът на околната среда Нено Димов обаче обяви, че последствия за природата нямало.

В случая с резервата "Сребърна" също не са установени щети върху биологичното разнообразие в резервата, съобщават от екоинспекцията в Русе.

"Инцидентът е възникнал привечер на 23 март. Димът е забелязан от служител по охраната на резервата, който своевременно е сигнализирал компетентните органи. Мястото е труднодостъпно за специализираната техника, затова пожарът е бил потушен ръчно от охранителите на резервата и дежурните служители на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Силистра. Засегнатият участък е отдалечен от колониите на защитените птици", пише в съобщението.

В него се казва още, че "експертите допускат, че деянието е умишлено, тъй като районът е изолиран, в него не се извършват стопански дейности". За случая ще бъде изпратен сигнал до Районна прокуратура – Силистра.

Споделяне

Още от България