Около 30 клиенти на банка са засегнати от източване на сметките им

Теглени са суми до 30 000 лева и са пращани на виртуален приятел на банковата служителка

Около 30 клиенти на банка са засегнати от източване на сметките им

Банковата служителка, която е изтеглила 1 млн. лева на вложители, е изпращала парите чрез куриерска фирма на свой виртуален приятел, когото не е виждала.

Засегнати са около 30 клиенти на банката, но сумите ще бъдат възстановени.

Самоличността на мнимия приятел вече е установена, но той не е задържан, съобщи Красимир Конов, окръжен прокурор на Варна, пред бТВ.

Обвинението не разкрива за коя банка става въпрос. Делото срещу служителката е образувано по сигнал на финансовата институция, каза прокурорът. По думите му предмет на разследването е неправомерно разпореждане със средства на вложители.

Парите са постъпвали в конкретна банкова сметка, а след това са насочвани в две други сметки в две други банки, от където са били получавани в брой, обясни Красимир Конов.

По думите му вероятно банковият служител, който разполагал с достъп, е разпореждал средства от различни сметки да бъдат преведени към сметка на свой родственик, на когото е пълномощник. След това е правено ново разпореждане на тези пари.

На този етап на разследването доказателствата сочат, че има само един извършител на престъплението. Съучастници няма, твърди прокурорът.

Към момента е установено, че засегнатите вложители са около 30. Банката е влязла в контакт с повечето от тях. Интересите им са гарантирани и средствата им ще бъдат възстановени, твърди Красимир Конов.

Сумите, които са теглени, са различни – по 5000, по 8000, по 20 000 лева и не надвишават 30 000 лева.

Майката на обвинената банковата служителка каза в сряда, че през последните три години животът на дъщеря ѝ не се е променил по никакъв начин от материална гледна точка. Тя е продължила да живее в семейното жилище, заедно с родителите си.

"Изрядна служителка и изрядно дете. Нямам думи, не мога да издържам психически откакто разбрах. Всички сме потресени", каза майката. Тя смята, че дъщеря ѝ не е направила това сама.

Прокурор Конов обясни, че според обясненията на задържаната банкова служителка, тя е подпомагала финансово свой виртуален приятел. Това е човек, когото никога не е виждала и няма лични срещи с него. Парите, според нейните твърдения, са изпращани с куриерски фирми.

Действителната самоличност на този човек вече е установена, но той не е задържан, защото е обект на разследване на друго престъпление, стана ясно от обясненията на прокурора.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес