Около 30 партии в Македония се обединиха за позитивен изход от референдума

Повечето граждани подкрепят предложението "Република Северна Македония" да се присъедини към ЕС и НАТО

Около 30 партии в Македония се обединиха за позитивен изход от референдума
Около 30 политически партии в Македония се обединиха и излязоха с призив към гражданите за позитивен изход от референдума и за евроатлантическо бъдеще на Македония чрез приемане на няколко общи принципи.
 
Политическите партии се съгласиха да призоват гражданите да излязат и да гласуват "За" на предстоящия референдум, който ще се състои на 30 септември, съобщиха от Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ). 
 
В обръщението си към присъстващите на срещата снощи председателят на СДСМ и премиер Зоран Заев заяви, че с решаването на двустранния въпрос с Гърция вече няма нито един отворен въпрос със съседите и това отваря бъдещето за гражданите на страната и членство в ЕС и НАТО.
 
Огромен процент от гражданите ще гласуват "За" на предстоящия референдум и впрочем дори тези, които са против, са малко на брой и са част от кампанията, която съществува в Македония и е водена от "Бойкотирам", заявил македонският премиер на официалното откриване на кампанията на ЕС "Представи си общо бъдеще!", пише скопският вестник "Вечер", цитиран от БТА. 
 
Премиерът е уверен, че тази цифра ще расте и изрази надежда, че опозицията ще бъде позитивна, тъй като става дума за Европейския съюз и НАТО.
 
Вестник "Вечер" цитира думите на лидера на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, че мнозинство от две трети означава 80 депутати. Парламентарното мнозинство не разполага с такава бройка и премиерът изглежда си прави други сметки. Ако политиците не извоюват победа, те губят легитимността си, заявил Мицкоски.
 
Македонското правителство на редовното си заседание вчера е взело решение за увеличаване на заплатите на учителите в основното и средното образование с 5 процента, като увеличението ще бъде изплатено от септември тази година, съобщават изданията в Скопие.
 
Според социологическо изследване на американския Международен републикански институт (IRI) мнозинството от македонските граждани иска да бъде решен спора за името и страната да се присъедини към НАТО и ЕС.
 
57 на сто от запитаните подкрепят предложението Македония да се присъедини към ЕС и НАТО с новото име - "Република Северна Македония". 
 
Същият процент смятат, че ползите от това членство оправдават смяната на името. Половината от участниците в проучването - 49 на сто ще участват в референдума на 30 септември. 22 на сто смятат да гласуват "против" промяната на името, съобщи БГНЕС. 
 
"Колкото повече наближава този важен референдум за Македония, толкова подкрепата за компромисно решение на спора за името, което ще открие вратите за членство в ЕС и НАТО, се накланя все по-силно към евроатлантическите институции", каза Пол Макарти, който е регионален директор на IRI.
 
Подкрепата за членството в ЕС продължава да се увеличава. 83 на сто подкрепят присъединяването на Република Македония към ЕС. 
 
77% подкрепят членството в НАТО.
 
Изследването на IRI е проведено между 28 юни и 15 юли тази година. В него са участвали 1100 души на възраст над 18 години. 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?