Около 30% спад в продажбите на книги през 2020 година

По-малко от една пета от книгоиздателите са усетили ефект от отпуснатите от Министерството на културата средства за коронавируса

Около 30% спад в продажбите на книги през 2020 година

Коронавирусът удари и продажбите на книги през тази година. Спадът за периода януари - октомври е между 20 и 30 на сто, показва проучване на асоциация "Българска книга", в която членуват книгоиздатели, книготърговци и литературни агенти.

Втората анкета, която организацията прави сред членовете си е проведена през ноември. Първата беше през май, като целта е да се проследи как кризата с Covid-19 и мерките в сектора се отразяват върху книгоиздателския бранш.

Повече от половината от участвалите в анкетата посочват април като месеца с най-малко приходи, следван от месец май. През този период спадът в продажбите на книги е между 50% и 70%, показва проучването.

Близо три четвърти от анкетираните (72%) заявяват, че само частично са успели да възстановят дейността си след тежкия удар, нанесен върху книжния бизнес в периода март-май, а 18% продължават да изпитват изключителни сериозни затруднения.

Около една трета (30%) са били принудени да намалят служителите си с до 20% спрямо общия брой на персонала от преди пандемията.

Близо две трети от участвалите в анкетата (64%) споделят, че имат увеличение на приходите от онлайн продажби спрямо тези във физически обекти. Други 31% посочват, че  нямат промяна в пропорционалното разпределение на приходите онлайн и от физически обекти и реализират същите продажби от собствените си онлайн магазини като преди кризата.

46% от издателите и търговците са успели да развият собствен онлайн магазин, но в същото време 54% не са развили нови подходи, партньорства и алтернативни методи на продажба в месеците на кризата, показва още проучването.

Намаляването на ДДС за книгите от 20% на 9% като временна мярка в подкрепа на сектора е довело до повишаване на печалбата според 37% от участниците в проучването. Преобладаващата част от издателите и книготърговците (85%) смятат, че е наложително мярката да стане постоянна, както от години е в европейските държави.

Едва 18% са усетили ефект от средствата, отпуснати от Министерство на културата за попълване на библиотечните фондове в двете конкурсни сесии в рамките на настоящата календарна година.

 Според 76% от респондентите мерките в подкрепа на книгоиздаването и книготърговията, предприети от държавата, са недостатъчни. Освен намалената ставка на ДДС за книгите да стане постоянна мярка, представителите на бранша, участвали в проучването, са на мнение, че следва да се отделят значително повече средства за обновяване на библиотечните фондове, да се предприемат решителни действия за борба с интелектуалното пиратство и да се предвидят средства за заплащане на отдадени под наем книги.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?