Около 300 българчета могат да бъдат осиновени зад граница

Към момента българчетата, които могат да бъдат да бъдат осиновени в чужбина, са 267, каза пред журналисти във вторник зам.-министърът на правосъдието Маргарит Ганев. Същевременно чуждите кандидати, които искат да се грижат за българско дете, са над 1400.

По думите му едва 10-15% от тези деца са в добро здравословно състояние, а много от тях страдат от тежки заболявания, което допълнително усложнява осиновяването им както у нас, така и в чужбина.

През миналата година 98 българчета са намерили семейства в чужбина.

Ганев подчерта още, че политиката на ЕС в тази сфера е еднозначна – за намаляване броя на децата, осиновени в чужбина. Експертите отбелязаха още, че във Франция, например, децата с тежки заболявания изобщо не се дават за осиновявания, а държавата се грижи за тях.

Едно дете влиза в регистъра за международно осиновяване едва след като се изчерпят всички възможности за намирането на семейство в България и след като бъде изготвено подробно досие, обясни Антоанета Калаузка, член на Съвета за международно осиновяване. Той разглежда вариантите за осиновяване на българчета в чужбин. В него участват експерти от министерствата на социалната политика, на образованието, на външните работи и на правосъдието, както и от Агенцията за закрила на детето. Председател на съвета е Маргарит Ганев.

Неправителствени организации, посредничещи при осиновявания в чужбина обаче коментират, че често процедурата продължава прекалено дълго време и някои от децата остават без родители с години.

Ганев призна, че в някои от случаите наистина има забавяне. Често в документите на децата липсва част от необходимите данни и ние трябва да ги изискаме от регионалните социални служби. Понеже в закона не е фиксиран срок за отговор, понякога кореспонденцията продължава твърде дълго, обясни той, като допълни, че по този повод е изпратил повече от 1500 писма.

Споделяне

Още по темата

Още от България