Около 300 души бяха евакуирани заради теч на газ на гарата в Борово

Ситуацията вече е спокойна и движението на влаковете е възстановено

Около 300 души бяха евакуирани заради теч на газ на гарата в Борово

Пожарникари успяха да предотвратят голям инцидент на жп гарата в община Борово, област Русе.

В сряда вечерта на гарата е спрял товарен влак с 16 цистерни с газ пропан-бутан пътуващ от Русе за София. Машинистът усеща изтичане на газ и веднага вика пожарната. Открит е теч в една от цистерните, а пожарникарите успяват да го ограничат навреме. 

Районът около гарата, която се намира близо до центъра на града, е отцепен за няколко часа.

За кракто време близо 300 души са евакуирани максимално далече. Служители на вътрешното министерство остават на мястото през цялата нощ.

Кметът на Борово Валентин Панайотов разказа за напрегната обстановка пред БНТ.

"Изключително добра организация и адекватни действия от страна на пожарната служба и полицията. Може би на 16-17 минута на центъра са пристигнали автомобили на пожарната и полицията. През това време свикахме Кризисния щаб на община Борово, много бързо преценихме ситуацията и много бързо сформирахме няколко екипа, след това започна евакуация на населението", разказа кметът.

Към момента ситуацията на гарата е спокойна и движението на влаковете е възстановено. Жителите на Борово са се върнали по домовете си.

Бързата реакция на машиниста и пожарникарите са спасили Борово от трагични последици, до които се стигна при идентична ситуация в община Хитрино.

На 10 декември 2016 г. влакова композиция на "Булмаркет", превозваща цистерни с газ пропан-бутан дерайлира на гара Хитрино. Последва взрив, след който 7 души загинаха, 29 бяха ранени, а множество сгради бяха разрушени или повредени. В Хитрино беше обявено бедствено положение, а 12 декември бе ден на траур в цялата страна.

На 25 октомври 2017 г. окръжната прокуратура в Шумен внесе в съда обвинителен акт срещу двамата машинисти. Димитър Михнев и Радослав Петков бяха обвинени, че са управлявали влака в нарушение на правилата. Според прокуратурата причината за дерайлирането е несъобразена скорост, тъй като машинистите са прекарали влака през Хитрино със скорост от 78 км/ч, вместо с допустимите 40 км/час. 

Делото срещу тях започна на 15 януари 2018 г. по съкратената процедура. Двамата не се признаха за виновни.

През януари 2020 г. главният машинист на влака Димитър Михнев бе осъден на 15 години затвор, а помощник-машинистът Радослав Петков - на 10 г. Шуменският окръжен съд ги призна за виновни за смъртта на 7 души и нанасянето на телесни повреди на още 14. Двамата ще излежават наказанията си при първоначален общ режим. Присъдата не е влязла в сила и подлежи на обжалване.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?