Около 3000 млади фермери излизат на протест в сряда

Искат яснота ще има ли прием по тази мярка до края на годината

Това ще е поредният фермерски протест, сн. архив БГНЕС

Около 3000 млади фермери се готвят да излязат на протест в сряда заради липсата на яснота дали ще има прием на заявления за подпомагането им по мярка 112 на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Това се казва в протестна декларация, изпратена от младите фермери до министъра на земеделието и храните Васил Грудев.

Младите фермери, които са на възраст до 40 години, се канят да протестират пред разплащателните агенции на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) в градовете София, Варна, Добрич, Бургас, Търговище, Стара Загора, Кърджали, Хасково, Пловдив и Благоевград, "а също и в други градове в които се създаде организация", е посочено в съобщението.

Излизаме на национален протест в отговор на действията и бездействията на Министерството на земеделието и ДФЗ с искане за прекратяване на безобразното отношение на институциите към нас, заявяват младите фермери.

Последният прием по мярката "Млад Фермер" беше през ноември 2013 г., като предишният зам.-министър на земеделието Явор Гечев многократно обещаваше тя да бъде отворена отново най-късно през май, но това не се случи. Новото ръководство на земеделското министерство пък все още не е представило какви са плановете му по конкретните мерки по Програмата за развитие на селските райони с ясно разписани срокове и дати.

Към момента няма официален отговор от страна на Министерството на земеделието по повод исканията на фермерите, които през последната година бяха многократно лъгани.

Спешна помощ за младите фермери

Към мярка "Млад Фермер", известна като 112 (какъвто е номерът за спешни повиквания) има изключителен интерес заради сравнително лесния достъп до финансиране от 25 000 евро.

 

В момента, по данни на организацията Кауза "Млад Фермер", около 3000 са подготвените проекти, което означава, че необходимият ресурс е в размер на 75 млн. евро. В същото време почти толкова средства стоят блокирани в гаранционния фонд и не се ползват.

 

Според правилата право на подпомагане по "Млад фермер" имат регистрирани земеделски производители до 40 години за отглеждане на различни видове култури и животни. Те получават 12 500 евро, веднага след подписването на договора. Вторият транш, който варира от 7500 до 12 500 евро, се взима при постигането на растеж на стопанството.

 

Най-много кандидати по схемата има за отглеждането на зеленчуци, плодове, калифорнийски червеи и гъби.

 

На 8 март 2013 г. с постановление на Министерски съвет беше позволено наддоговаряне по мярка 112 за близо 48 млн. лв., като парите щяха да стигнат за близо 1000 проекта.

След неколкократно забавяне и проведени 4-5 протеста и срещи с представители на администрацията, включително и с настоящия земеделски министър Васил Грудев, който по онова време беше временно изпълняващ длъжността шеф на фонд "Земеделие", мярката беше отворена в края на ноември 2013 г. с бюджет само за 400 проекта. В същото време заявления бяха подали над 2500 млади фермери.

"Голяма част от нас, които не бяхме финансирани, очаквахме втори прием през тази година и то не просто така, а прием, заявяван, обещаван и потвърждаван от вашия предшественик и неговите зам.- министри", пишат фермерите на Грудев.

За целта през годината бяха разработени два проекта за изменение и допълнение на Наредба №9 на Министерството на земеделието. Преди около месец Явор Гечев пък съобщи, че е намерен и бюджет от 27 млн. лева., който може да се използва за отваряне на мярка 112.

"След смяната на политическия кабинет обаче, темата млад фермер просто потъна. В момента хиляди млади хора чакаме и се надяваме мярката да отвори", пишат земеделците до агроминистъра.

Те посочват, че голяма част от тях са се регистрирали още миналата година и тази им е последният шанс за участие, защото ще станат над 40 години.

Освен това липсата на яснота ще има ли финансиране не им позволява да си направят сметка и план за действие- "Лутаме се на тъмно и продължаваме да влагаме средства в семена, засаждане на големи площи със зеленчуци, изграждане на опорни конструкции, инвестиции в животновъдство, биосертификати и прочие", пишат фермерите на Грудев.

По тази причина настояват "във възможно най-кратък срок" публично да бъдат съобщени какви са намеренията на Министерството на земеделието и фонд "Земеделие" за отваряне на мярката и ако няма да я отворите да се обосновете защо.

ДФЗ: Подписани са 1300 договора за над 644 млн. лв.

В същото време от фонд "Земеделие" публикуваха информация, че от забавените близо 2000 проекта по Програмата за селските райони, от встъпването в длъжност на изпълнителния директор Атанас Добрев са подписани близо 1300 договора за над 644 млн. лв. Те са част от плана за действие, който ръководство на Разплащателната агенция прие за разрешаване на проблема с неподписаните инвестиционни предложения.

Повечето от проектите са по мярка 121 "Модернизиране на земеделските стопанства", по която са одобрени 699 предложения за над 192 млн. лв. С това приключи обработката на всички подадени проекти по направлението от приема през 2013 г. Те са общо 828, като субсидиите за тях са над 198 млн. лв. Планираните инвестиции са предимно в сферата на животновъдството и биопроизводството.

Местните инициативни групи са подписали 376 договора за над 27 млн. лв. с фонд "Земеделие" през последния месец.

Разгледани и одобрени са и били и 301 обществени поръчки към 218 сключени договора по общинските мерки. От тях 83 са с планирани строително-монтажни дейности. Това ще позволи на кандидатите да започнат изграждането и модернизацията на обектите още през летните месеци. Готови са и 88 окончателни анекса по общинските мерки. Това означава, че по тези договори вече могат да бъдат подадени документите за окончателно плащане.

За всичките 218 договора на общините е предвидена субсидия от над 420 млн. лв. Те изпълняват инвестиции по мерките 321 "Основни услуги за населението и икономиката в селските райони", 322 - "Обновяване и развитие на населените места" и 313 - "Насърчаване на туристическите дейности".

Изготвени са още и 401 анекса по Програмата за развитие на селските райони. Те са свърза с промени, поискани от кандидатите.

През последния месец са платени и над 38 млн. лв. по 100 проекта по ПРСР, е посочено още в съобщението на фонд "Земеделие".

Споделяне

Още от Бизнес