Около 3.5 тона злато се изсипаха от небето над Якутск

Около 3.5 тона злато на кюлчета се изсипаха от небето над летището в сибирския град Якутск от товарен самолет, съобщиха руските медии.

Товарен самолет Ан-12 превозвал около 9.3 тона злато на компанията "Кинрос Голд" (Kinross Gold) от рудник "Купол" в Чукотка до Красноярск.

На летището в Якутск самолетът на авиокомпания "Нимбус" кацнал за презареждане с гориво.

При излитане неочаквано левият капак на товарния люк на самолета е бил счупен от въздушния поток. Той пада над един от местните пазари на автомобили без да причинява щети.

Екипажът на самолета взима решение за аварийно кацане и се приземява на летището в село Маган, което се намира на 12 километра от Якутск. Там на пистата се разпиляват стотици 20 килограмови кюлчета.

Събрани са всичките 172 изпаднали кюлчета, след като полицията е отцепила района и е наложила строг контрол. Жителите на Якутск не са успели да си вземат злато, съобщават официалните руски власти.

Местни жители обаче твърдят, че намиращите се на пазара за автомобили "Лера" са успели да си вземат кюлчета със злато. Твърди се още, че част от жителите на Якутск са тръгнали да търсят злато над местност, покрита с блато, в която също изпаднали слитъци от ценния метал.

Златните кюлчета са се изсипали при отварянето на люка, защото товарът не е бил добре закрепен, съобщават от руското Министерство на вътрешните работи.

  

От компанията, собственик на товара, "Кинрос Голд" съобщиха, че самолетът е превозвал блокчета сплав от злато и сребро, предназначени за по-нататъшна обработка.

Няма пострадали при инцидента. На борда на самолета е имало 7-членен екипаж и двама представители на компанията "Кинрос Голд".

Мястото на произшествието е посетено от представители на местната транспортна прокуратура. Причините се изясняват.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?